Zupa z mlekiem kokosowym
Przepis na pyszną zupę
Składniki
- 3 ziemniaki
- 2 młode kalarepy z liśćmi
- 3 łodygi selera naciowego
- pół selera korzeniowego
- 4 rzodkiewki
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju
- łyżka masła klarowanego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie
1. Warzywa umyj. Seler naciowy, seler korzeniowy, rzodkiewki, kalarepę wraz z liśćmi pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej, dodaj masło klarowane, podsmaż, dodaj obydwa rodzaje selera, kalarepę i rzodkiewkę (pozostaw kilka rzodkiewek), smaż chwilę, mieszając, zalej litrem wody, dodaj przyprawy, gotuj 20 minut.
2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 20 minut. Dodaj puszkę mleka kokosowego, gotuj kilka minut. Przed podaniem do zupy dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki, listki kolendry, sól i pieprz.