Składniki na 4 porcje: - 500 g szalotek, - 30 g masła, - sól, pieprz, - pół łyżeczki tymianku, - 800 ml bulionu, - 250 ml wytrawnego białego wina, - 30 g orzechów laskowych, - 150 g sera gorgonzola, - 12 kromek świeżej bagietki,- tłuszcz do blachy Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w krążki. 30 g masła roztopić w garnku i zeszklić szalotki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, zalać bulionem i winem. Zagotować i gotować jeszcze 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Orzechy posiekać, ser pokroić na 12 kawałków. Na natłuszczonej blasze ułożyć kromki bagietki, krótko przed podaniem opiekać przez 2-3 minuty, obrócić, obłożyć serem i orzechami. Zapiekać jeszcze przez minutę. Zupę ponownie doprawić solą i pieprzem. Do każdej porcji włożyć jedną grzankę. Pozostałe grzanki podawać osobno. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal