Zupa ze szpinakiem
Doskonała, letnia zupa.

Składniki:
- 1,5 lt wywaru warzywnego lub drobiowego,- 1 cebula,- 25 dag szpinaku,- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,- 1 ząbek czosnku,- 3 łyżki masła,- 2 łyżki oleju,- 2 łyżki mąki,- 2 pomidory,- 1 ostra papryczka,- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać drobniutko. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Do garnka wlać wywar, zagotować. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dusić 3-4 min. Po lekkim schłodzeniu szpinak dobrze zmiksować z dodatkiem 1/2 szklanki wywaru. Szpinak dodać do gotującego się wywaru, doprowadzić do wrzenia, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i ostrą papryczką, gotować 3-4 minuty. Zupę podawać z kosteczką z pomidorów. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!