Zupa ze sztucznej płetwy
Pomimo mizernych walorów smakowych dania zawierające płetwę rekina uzyskały sławę ekskluzywnych i wyrafinowanych.

Japońska firma wyprodukowała sztuczne płetwy rekina z żelatyny wieprzowej. Ta innowacja może mieć znaczenie nie tylko dla zawartości talerzy, ale również dla ekosystemów. Wysoka cena i popularność dań, w których składnikiem jest płetwa zagroziła rekinom wyginięciem. Zwierzęta te są wyławiane, a po odcięciu płetwy wypuszczane z powrotem do morza, gdzie giną.
Zupa z płetwy rekina jest niezwykle popularna w Chinach, podaje się ją na bankietach, ekskluzywnych przyjęciach i weselach. Kiedyś był to przysmak najbogatszych Chińczyków, teraz szybki rozwój chińskiej gospodarki powoduje, że może sobie na nią pozwolić coraz więcej osób. Amatorów zupy z płetwy rekina nie brakuje także na Wyspach Brytyjskich, chociaż za jej talerz trzeba zapłacić ponad 100 funtów.