Zupa ziemniaczano-kefirowa
Wyjątkowo lekka!
Składniki:
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 400 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 600 ml bulionu
- Po 1 żółtej i czerwonej papryce
- Pęczek zielonej cebulki
- Ogórek sałatkowy
- 200 g cielęciny
- Sól, pieprz
- 200 ml kefiru
- 4 żółtka
Przygotowanie:
Szalotki i czosnek drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać obrane i pokrojone w gruba kostkę ziemniaki. Wlać bulion i gotować ok. 20 minut. Warzywa pokroić w paski, mięso w kostkę. Cielęcinę podsmażyć na oleju, doprawić sola i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa, doprawić.
Ziemniaki i szalotki w bulionie zmiksować, dodać kefir i żółtka, lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia!. Nałożyć na talerze, dodać warzywa i cielęcinę.