Żurek w chlebie

Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

Jak to zrobić, żeby chleb nie przesiąkał? Ważny krok to podpieczenie go w piekarniku
Jak to zrobić, żeby chleb nie przesiąkał? Ważny krok to podpieczenie go w piekarniku123RF/PICSEL

1. Grzyby zalewamy taką ilością wody, by je przykryć. Odstawiamy, by się moczyły. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy.

2. Żeberka umieszczamy w dużym garnku z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy ok. 2 l wody, gotujemy, pod koniec gotowania doprawiamy. Gdy żeberka będą ugotowane, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy grzyby.

3. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie  ziemniaki, gdy zmiękną, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Kiełbasy kroimy w plasterki, cebule kroimy drobno, podsmażamy razem na oleju do zrumienienia. Dodajemy do zupy, wlewamy zakwas, doprawiamy całość chrzanem i majerankiem.

4. Z chlebków odcinamy wierzchy, wydrążamy środki. Pieczemy ok. 10-15 min. w temp. 180 stopni.

5. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół, żur zabielamy, wlewamy do chlebków, dodajemy połówki jajek, posypujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas