Białe kiełbaski w cieście
Smakują wspaniale zimową porą

Składniki
- 8 białych kiełbasek
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- sól
- sól gruboziarnista
- rozmaryn
8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę z odrobiną soli, a następnie dodaj do tego zimne masło posiekane wcześniej nożem, jedno jajko oraz śmietanę.
2. Wszystkie składniki szybko zagnieć razem,owiń je w folię spożywczą. Włóż do lodówki i pozostaw tam przez 30 minut.
3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, a następnie pokrój je na długie, równe paski. Owijaj nimi dokładnie kiełbaski w taki sposób, by nieznacznie wystawały ich końce.
4. Rozmieszaj widelcem drugie jajko i smaruj nim, przy pomocy pędzelka, wierzch ciasta.Kiełbaski zawinięte w ciasto posypuj następnie solą gruboziarnistą i rozmarynem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.