Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?

Jeden błąd, który można popełnić przy gotowaniu jajek
Jeden błąd, który można popełnić przy gotowaniu jajek/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Dlaczego nie można gotować jajek prosto z lodówki?

Zobacz również:

Jak doprowadzić jajka do temperatury pokojowej?

W jaki sposób ugotować perfekcyjne jajka?

  1. Do garnka z wodą wsyp 1-2 łyżki soli lub ⅛ szklanki octu. Wyjmij jajka z lodówki, w międzyczasie doprowadzając wodę do wrzenia.
  2. Gdy woda się zagotuje, delikatnie zanurz jajka w wodzie i gotuj przez 12 minut.
  3. Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Pozostaw na 18 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i umieść je w zimnej wodzie.
  5. Gdy jajka ostygną, są gotowe do obrania i jedzenia
Jajka, owoce i mleko. Po której jesteś stronie?Interia.tv