Kotlety z mortadeli, czyli powrót do smaków z dzieciństwa. Jak je przyrządzić?

Kotlety z mortadeli to kultowe danie z okresu PRL, które teraz powraca na polskie stoły
Kotlety z mortadeli to kultowe danie z okresu PRL, które teraz powraca na polskie stoły123RF/PICSEL

Kotlety z mortadeli - hit PRL-u

Kotlety z mortadeli - powrót smaków z dzieciństwa

Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych
Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych123RF/PICSEL

Jak przyrządzić kotlety z mortadeli?

  • 4 plastry mortadeli lub sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  1. Wystarczy ukroić dość grube plastry mortadeli i klasycznie zamoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  2. Później należy smażyć kotlety z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. 
  3. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub jajkiem sadzonym, a także z marchewką z groszkiem.
Czy każdy powinien pójść na terapię? Agata Trzebuchowska i Cleo Ćwiek u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL