Co na obiad? Sycące zupy dla całej rodziny
Co na obiad w tym tygodniu? Jako że pogoda wciąż nas nie rozpieszcza, jest szaro, mokro i zimno, doskonale będzie zrobić pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę. Mamy dla was zestaw propozycji. Smacznego!
Spis treści:
Co na obiad? Zupa cebulowa
Zupa cebulowa to nieśmiertelny klasyk. Choć niezbyt popularna w Polsce, warto po nią sięgnąć. Smakuje wybornie i świetnie rozgrzewa.
Składniki
- 60 dag szalotek
- 2 łyżki masła
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. białego wina
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 15 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 8 kromek bułki
Sposób przygotowania:
- Szalotki obierz, pokrój w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym maśle. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej bulionem i winem. Gotuj ok. 15 minut.
- Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień.
- Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera. Posyp orzechami. Zapiekaj jeszcze przez 2 minuty. Zupę cebulową ponownie przypraw do smaku. Zmiksuj. Rozlej do miseczek lub kokilek. Włóż po grzance serowej. Resztę grzanek podawaj osobno.
Co na obiad? Pomidorowa zupa rybna
Smaki doskonale się uzupełniają i jest to kolejny pomysł na przemycenie ryb do naszej codziennej diety.
Składniki
- 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, krewetki)
- 1 duża biała cebula
- pęczek grubego szczypioru
- 1 por
- 3-4 duże ziemniaki
- 1/2 główki czosnku
- 2-3 papryki czerwone
- 3-4 pomidory z puszki
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, posiekanego pora, szczypior i posiekany czosnek.
- Poczekaj, aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. Dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).
Co na obiad? Pyszna zupy Ewy Wachowicz
Co na obiad? Kapuśniak
Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i są bardzo cenione w diecie. Dlatego doskonałym pomysłem na obiad jest kapuśniak z kiszonej kapusty. To tradycyjna polska zupa, którą znamy od stuleci. Kapuśniak z kiszonej kapusty według naszego przepisu uwiedzie cię smakiem i aromatem.
Składniki
- 30 dkg kwaszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- 10 dkg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek żeberka wieprzowego
- 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 200 ml śmietany
- 1,5 litra wody
- sól
- pieprz
- kminek
- papryka w proszku
Przygotowanie:
- Przygotować trzylitrowe naczynie żaroodporne - włożyć do niego posiekaną cebulę i czosnek, dusić w oleju przez 3 minuty.
- Dodać pokrojoną kapustę kwaszoną, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojony na drobną kostkę baleron oraz włożyć umyte żeberka, przyprawy i zalać to wodą.
- Gotować pod przykryciem 20 minut. W połowie ustawionego czasu obrócić naczynie.
- Wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
- Przed podaniem dodać śmietanę.