Co na obiad? Sycące zupy dla całej rodziny

Co na obiad w tym tygodniu? Jako że pogoda wciąż nas nie rozpieszcza, jest szaro, mokro i zimno, doskonale będzie zrobić pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę. Mamy dla was zestaw propozycji. Smacznego!

Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Co na obiad? Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to nieśmiertelny klasyk. Choć niezbyt popularna w Polsce, warto po nią sięgnąć. Smakuje wybornie i świetnie rozgrzewa.

Kremowa cebulowa
Kremowa cebulowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. białego wina
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 kromek bułki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki obierz, pokrój w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym maśle. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej bulionem i winem. Gotuj ok. 15 minut.
  2. Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień.
  3. Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera. Posyp orzechami. Zapiekaj jeszcze przez 2 minuty. Zupę cebulową ponownie przypraw do smaku. Zmiksuj. Rozlej do miseczek lub kokilek. Włóż po grzance  serowej. Resztę grzanek  podawaj osobno.

Co na obiad? Pomidorowa zupa rybna

Smaki doskonale się uzupełniają i jest to kolejny pomysł na przemycenie ryb do naszej codziennej diety.

Zupa rybna
Zupa rybna123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, krewetki)
  • 1 duża biała cebula
  • pęczek grubego szczypioru
  • 1 por
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • 2-3 papryki czerwone
  • 3-4 pomidory z puszki
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. 
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, posiekanego pora, szczypior i posiekany czosnek. 
  3. Poczekaj, aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. 
  4. Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. Dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).

Co na obiad? Pyszna zupy Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Krem z porów i gruszekPolsat

Co na obiad? Kapuśniak

Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i są bardzo cenione w diecie. Dlatego doskonałym pomysłem na obiad jest kapuśniak z kiszonej kapusty. To tradycyjna polska zupa, którą znamy od stuleci. Kapuśniak z kiszonej kapusty według naszego przepisu uwiedzie cię smakiem i aromatem.

Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dkg kwaszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dkg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek żeberka wieprzowego
  • 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietany
  • 1,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Przygotować trzylitrowe naczynie żaroodporne - włożyć do niego posiekaną cebulę i czosnek, dusić w oleju przez 3 minuty. 
  2. Dodać pokrojoną kapustę kwaszoną, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojony na drobną kostkę baleron oraz włożyć umyte żeberka, przyprawy i zalać to wodą.
  3. Gotować pod przykryciem 20 minut. W połowie ustawionego czasu obrócić naczynie. 
  4. Wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. 
  5. Przed podaniem dodać śmietanę. 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas