Tarta z ziołowym nadzieniem
Na obiad lub kolację

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 kostki margaryny
- 6 jajek
- 1 kg marchewki
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 1/5 szkl. śmietany kremówki
- sól
- cukier
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- po 1 łyżeczce suszonej natki i szczypiorku
- tłuszcz i mąka do foremki
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Do miseczki wsyp mąkę. Dodaj trochę soli i cukier. Do- łóż margarynę oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Formę o śr. 28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Wstaw do lodówki na 25 minut. 2. Marchewki obierz, opłucz, gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij je, przestudź. Ułóż na schłodzonym spodzie. Pozostałe jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną i kremówką. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj suszoną natkę i szczypiorek. Wylej na wierzch tarty. Piecz ją 50 min w 175 st. Udekoruj.