Warzywna frittata
Lekkie danie, idealne na lato!

Składniki
- 40 dag młodych ziemniaków
- 2–3 garści listków szpinaku
- 8 jajek
- 1 czerwona papryka
- 2–3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml mleka
- suszony tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, opłucz. Potem zalej je w garnku lekko posoloną wodą. Gotuj ok. 15 minut. 2. W tym czasie listki szpinaku umyj, osusz. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Pomidory opłucz, wytrzyj, potnij w plasterki. 3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Ugotowane ziemniaki odcedź, chwilę przestudź, potem pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki oraz paprykę i szpinak. Posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Smaż dalej jeszcze 1-2 minuty. 4. Mleko dobrze wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wylej na patelnię. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Piecz 20 minut. Frittatę udekoruj tymiankiem.