Dżem wykwintny

Aromatyczny i smaczny.

Składniki na ok. 12 porcji:

Reklama

- 40 dag czereśni,
- 40 dag jabłek,
- pomarańcza,
- laska cynamonu,
- torebka kardamonu z nasionkami,
- 50 dag cukru,
- 15 dag malin,
- cukier waniliowy,
- opakowanie żelatyny

Przygotowanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki. Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wyjąć pestki. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć z pomarańczy sok. Skórkę, sok, cynamon, cukier i żelatynę dodać do czereśni i pokrojonych jabłek. Odstawić na 3 godziny, żeby wytworzył się sok. Następnie postawić garnek na ogniu i doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ją przez około 5 minut, tak aby tylko "pyrkotała". Na samym końcu usunąć z dżemu cynamon i kardamon.

Czas przygotowania 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: sok | Dżem | jabłka | przetwory | czereśnie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje