Ukradziony przepis na tatara z łososia z sezamkami

Składniki: 2 pęczki rukoli, łyżka posiekanej kolendry, 500 g bardzo świeżego, najlepiej polskiego łososia, łyżka prażonego ziarna sezamowego, 2 tłuczone sezamki, kawałek startego świeżego imbiru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju słonecznikowego, do dekoracji kawior z łososia i listki świeżej bazylii, sól, pieprz.

Sos I: 150 ml oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka miodu lipowego.
Sos II: 200 ml jogurtu naturalnego, pół pęczka kopru, 1 świeży ogórek.

Reklama

Rukolę i koper siekamy. Z ziół układamy na talerzu łóżeczko. Rybę siekamy. Dodajemy do niej sezam, tłuczone w moździerzu sezamki, miód, sól, pieprz, świeżo tarty imbir, łyżkę siekanej kolendry, olej. Wszystko delikatnie mieszamy w misce. Z gotowej masy formujemy lekko spłaszczone placuszki średnicy 4-5 cm i układamy je w ziołach. Dekorujemy czerwonym kawiorem z łososia i listkiem bazylii.

Podajemy z dwoma sosami: jeden z lipowego miodu, octu i oliwy, drugi z jogurtu, tartego świeżego ogórka i kopru. Przed podaniem można udekorować płatkami róż.
Przepis pochodzi z książki Kocham gotować Magdy Gessler przepis na życie.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | sól | przystawki i przekąski | łosoś

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje