Austriacki sztrudel ze szpinakiem - Ewka

Autorka przepisu otrzymuje od nas nagrodę - książkę Susan Minolt "Wieczór" wyd. Świat Książki. <a href="http://kobieta.interia.pl/kuchnia/dodaj-przepis">Zachęcamy do dodawania przepisów!</a>

article cover
INTERIA.PL

- 225 g. maki pszennej,
- sól,
- 3 łyżki stołowe oleju,
- 1 łyżeczka octu,
- 100 ml. letniej wody,
- 1 żółtko,
- mąka do późniejszego oprószania ciasta i blatu
Wszystkie składniki do wyrobu ciasta powinny mieć tą samą, najlepiej pokojową, temperaturę!

Składniki na farsz:

- 400 g. mrożonego szpinaku,
- ok.300 g. białego sera mozzarella (może być tez ser owczy),
- 3 duże cebule,
- pieprz,
- przyprawa curry,
- oregano,
-olej

Wyrabianie ciasta:

Mąkę wsypać do misy a następnie w kubku wymieszać osolony olej z octem, wodą i żółtkiem. Wlać wszystko do misy z mąką i dobrze wymieszać - aż ciasto zgęstnieje. Następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy od czasu do czasu oprószając ciasto mąką. Ciasto zagniatać powinno się minimum 10 minut do momentu aż ciasto stanie się gładkie, homogenne, elastyczne i przestanie się kleić.
Następnie formujemy ciasto w kule,luźno zawijamy w cienka ściereczkę i pozostawiamy na 1 godzinę.

Przygotowanie farszu:

Rozmrożony i nieco odciśnięty z wody szpinak należy przemielić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić,posolić i przyprawić pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć na oleju. Ser utrzeć na tarce. Następnie cebule i ser wrzucić do szpinaku, dość obficie przyprawić wszystko curry i dodać dwie duże szczypty oregano po czym wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto dzielimy na części (według uznania co do wielkości sztrudla) rozwałkowujemy do grubości około 4 milimetrów, tak aby ciasto miało owalny, podłużny kształt. Kładziemy rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, a następnie wykładamy farsz na środek wzdłuż ciasta (według uznania co do zawartości farszu w sztrudlu) a następnie zawijamy dłuższe boki jeden na drugi przykrywając farsz. Następnie zawijamy dwa pozostałe krótsze końce.
Ewentualnie można wierzch sztrudla wypędzelkować odrobiną mleka.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec sztrudel około 40 do 45 minut.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas