Konfitury z wiśni + sok
Nadesłał Wojciaszek.
Przepis:
przepis podstawowy do zwielokrotniania
2 kg wiśni,
3/4 kg cukru,
miód - około 4 łyżek stołowych,
goździki - 1/4 opakowania,
Przygotowanie:
Wsypujemy wydrylowane wiśnie do garnka (zostawiając około 2 wisienek z pestkami na słoik), wsypujemy 2/3 cukru i dodajemy miód. Odstawiamy na 1 godzinę, zaczynamy gotować na małym ogniu około godziny i wyłączamy, goździki rozcieramy w moździerzu dodajemy do garnka, drugi raz gotujemy konfitury, a pod koniec zwiększamy natężenie gotowania.
Zlewamy nadmiar soku, przesączamy przez gazę i rozlewamy do wyparzonych butelek. Zostawiamy na tyle soku aby konfitury były "mokre".
Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dosypujemy pozostały cukier, zagotowujemy i na gorąco wkładamy do wyparzonych słoików (proponuję małe słoiczki - łatwiej opanować łakomstwo)odwracamy do góry dnem. Pozostałości z dna polecam na ciepło - już nie będzie takiej drugiej okazji tego roku.