Pierożki z ziemniaków - Małgorzata
40 dkg maki, ciepła woda, sól; na nadzienie: 7-8 dość dużych ziemniaków, 6dkg słoniny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, słonina do okraszenia.

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce i nie odciskając odcedzić na sicie.Dodać utartą cebulę, sól, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego. Masę włożyć na rozgrzany tłuszcz i mieszając smażyć, aż utraci wygląd surowych ziemniaków i powstaną nieregularne, dość drobne kawałki. Wystudzić.
Zagnieść i wyrobić ciasto pierogowe, rozwałkować placki, wycinać z ciasta krążki, ułożyć na nich nadzienie i ugotować. Podawać okraszone skwarkami, do tego dowolna surówka.
Jest to bardzo smaczne a jednocześnie najtańsze danie, z jakim do tej pory się spotkałam.