Pierożki z ziemniaków - Małgorzata

40 dkg maki, ciepła woda, sól; na nadzienie: 7-8 dość dużych ziemniaków, 6dkg słoniny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, słonina do okraszenia.

article cover
INTERIA.PL

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce i nie odciskając odcedzić na sicie.Dodać utartą cebulę, sól, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego. Masę włożyć na rozgrzany tłuszcz i mieszając smażyć, aż utraci wygląd surowych ziemniaków i powstaną nieregularne, dość drobne kawałki. Wystudzić.

Zagnieść i wyrobić ciasto pierogowe, rozwałkować placki, wycinać z ciasta krążki, ułożyć na nich nadzienie i ugotować. Podawać okraszone skwarkami, do tego dowolna surówka.

Jest to bardzo smaczne a jednocześnie najtańsze danie, z jakim do tej pory się spotkałam.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas