Reklama

"Krokodylki" są hitem na każdej imprezie. Sekret smaku tkwi w zalewie

Przyjemnie chrupią, pieszczą podniebienie i sprawiają, że nie można im się oprzeć. Takie są właśnie ogórki krokodylki, które stanowią doskonałą przekąskę na każdej imprezie. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości, to ten przepis jest dla ciebie.

Czym są ogórki krokodylki?

Prawdopodobnie każdy zna smak ogórków kiszonych oraz w zalewie octowej, ale kiedy mowa o ogórkach krokodylkach, sprawa już nie jest tak oczywista. Miłośnicy smacznego jedzenia taką przekąskę serwują na organizowanych imprezach i przyjęciach, dzięki czemu wprawiają w kulinarny zachwyt swoich gości.

Czas odpowiedzieć sobie na pytanie, czym w ogóle są ogórki krokodylki i skąd ten wspomniany zachwyt nad przekąską? Otóż krokodylki to połówki niewielkich ogórków, które marynuje się w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku, co sprawia, że mają charakterystyczny, wyrazisty, słodko-ostry smak.

Reklama

Czytaj także: Kuszący przysmak z ogórków, który nie jest mizerią. Zachwyca pikantną nutą

Ogórki krokodylki - przepis

Jeśli chcemy cieszyć się głębokim smakiem ogórków krokodylków, musimy pamiętać, że potrzebują one kilka miesięcy na odpoczynek w spiżarni, by wszystkie składniki zamknięte w słoiku doskonale się "przegryzły". Dlatego takie ogórki warto zrobić już teraz i za kilka miesięcy pieścić nimi podniebienie.

Do przygotowania ogórków krokodylków potrzebujemy następujących składników:

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
  • 500 g cukru,
  • 370 ml octu,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Ogórki umieszczamy w misce, zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy np. za pomocą ręcznika papierowego. Ogórki kroimy na pół cięciem wzdłuż, przekładamy do dużego naczynia, solimy, dokładnie mieszamy i odkładamy na siedem godzin w chłodne, zacienione miejsce.

Po siedmiu godzinach ogórki puszczą dużo wody, której następnie należy się pozbyć. Do ogórków dodajemy chili, posiekany w plasterki czosnek oraz pieprz. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy.

Do rondla wlewamy wodę, ocet, olej i wsypujemy cukier. Całość mieszamy, zagotowujemy na małej mocy palnika, a następnie zalewamy miksturą ogórki i zostawiamy je na całą noc. Po tym czasie do czystych słoików wkładamy ogórki, aplikujemy zalewę, zakręcamy i poddajemy je procesowi pasteryzacji przez 15 minut. Słoiki z ogórkami krokodylkami odstawiamy w suche, ciemne i chłodne miejsce. 

Warto wiedzieć: Ogórki będziesz zbierać do jesieni. Patent ogrodników na obfite plony

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy