Reklama

Zaskocz gości sałatką ze śliwkami. Przygotujesz ją w parę chwil

Sezon na śliwy w pełni. Poza powidłami, ciastami i innymi słodkimi łakociami, owoce możesz wykorzystać także do przygotowania wytrawnej sałatki. Poniżej znajdziesz dwa bardzo szybkie przepisy, zaledwie w kilka minut zyskasz danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.

Sałatka ze śliwkami i pomidorami koktajlowymi

Wystarczy zaledwie kilka chwil, by powstała sałatka ze śliwkami i pomidorami koktajlowymi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: 


0,5 kg śliwek

10 - 15 dag pomidorów koktajlowych 

15 dag rukoli lub sałaty lodowej

1 czerwona cebula

8 łyżek musztardy 

8 łyżek oliwy (opcjonalnie oleju)

Ekspresowa sałatka ze śliwkami to przepis, który przyda się, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście.


1. Umyj śliwki, przekrój i usuń pestki. 

2. Umyj pomidorki i przekrój — dodaj do śliwek.

3. Sałatę umyj i poszarp palcami na średniej wielkości kawałki. 

Reklama

4. Cebulę obierz i drobno pokrój. 

5. Wymieszaj musztardę z oliwą. 

6. Dodaj dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj. 

 Zobacz również: Co się dzieje z twoim ciałem, gdy codziennie jesz śliwki? Cztery ważne zmiany, o których nie każdy wie

Sałatka ze śliwkami i mozzarellą

W zupełnie innej odsłonie możesz zaprezentować rodzinie i gościom śliwki, przygotowując sałatkę ze śliwkami i mozzarellą. Do wykonania sałatki będą ci potrzebne: 


30 dag śliwek

30 dag dowolnej sałaty

1 czerwona cebula

25 dag białej mozzarelli

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

szczypiorek

pieprz do smaku

Przygotowanie salatki ze śliwkami i mozzarellą jest banalne, poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz


1. Śliwki umyj, przekrój i wyjmij pestki, następnie pokój je w ćwiartki 

2. Cebulę obierz i drobno pokrój 

3. Mozzarellę odsącz, przekrój na pół i pokrój w plastry 

4. Szczypiorek posiekaj

5. Zmieszaj miód, ocet balsamiczny i oliwę

6. Sałatkę dopraw pieprzem i wymieszaj wszystkie składniki. 


Obydwie sałatki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Możesz podawać je do dań z grilla czy mięsnych obiadów. Świetnie sprawdzą się także solo jako kolacja czy śniadanie. Śliwki dodają sałatce aromat i wyjątkowy smak. Dzięki nim nie tylko zaskoczysz swoich gości i rodzinę, ale także wprowadzisz urozmaicenie do codziennej kuchni.

Smacznego!

Zobacz również: Ucierany placek ze śliwkami i kruszonką. Tak dobry, że na jednym kawałku się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki | sałatka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy