Bagaż podręczny w samolocie: Sprawdź, czy czekają cię kary za wypełnienie go jedzeniem
Samolot to środek transportu, który pozwala w komfortowych warunkach dostać się nawet do najbardziej egzotycznych zakątków. Wiele osób mających po raz pierwszy styczność z lotem nurtuje kwestia wnoszenia własnego jedzenia na pokład samolotu. Czy można zapakować ulubione przekąski do bagażu podręcznego, a może obarczone jest to wysokimi karami? Odpowiadamy, czy produkty spożywcze i bagaż podręczny wzajemnie się wykluczają.
Spis treści:
Jedzenie w bagażu podręcznym - dozwolone czy zakazane?
Szykowanie się na dłuższy lub krótszy lot samolotem oznacza nie tylko odpowiednie spakowanie bagażu rejestrowanego, dopełnienie wszelkich formalności, wybór wygodnego stroju i nastawienie budzika na odpowiednio wczesną godzinę. Jednym z tematów, który wzbudza wiele niepewności, jest możliwość wniesienia własnego jedzenia w bagażu podręcznym na pokład samolotu.
W każdej podróży, niezależnie od odległości, może dopaść nas większy lub mniejszy głód. Chcąc zawczasu przygotować się na tę ewentualność, ruszamy do sklepu po ulubione przekąski. Czy będziemy mogli zapakować je do torby podręcznej? Okazuje się, że w większości linii lotniczych, zwłaszcza poruszających się na terenie Unii Europejskiej, można przewozić sporą część produktów spożywczych. Zasady obowiązujące u wybranego przez nas przewoźnika doczytamy na oficjalnej stronie internetowej. Udając się do kraju spoza Unii, warto za każdym razem zapoznać się z aktualnymi przepisami.
Sprawdź: Jak spakować bagaż podręczny?
Te produkty spożywcze możesz zabrać do samolotu
Zyskując pewność, że wybrana linia lotnicza dopuszcza wniesienie jedzenia na pokład samolotu, przychodzi czas na zapakowanie zakupionych przysmaków. Własne produkty spożywcze możemy umieścić zarówno w bagażu podręcznym, jak i rejestrowanym. Pamiętajmy, że muszą znajdować się w oryginalnych opakowaniach producenta, opatrzonych terminem przydatności do spożycia, a także zapakowane tak, by nie wylała lub nie wysypała się ich zawartość.
Do bagażu podręcznego bez problemu schowamy jedzenie w postaci stałej, m.in. świeże owoce i warzywa, słodycze, kanapki, gumy do żucia, batoniki, ciastka, chrupki oraz inne przekąski. Żywność w postaci żelowej, w tym: miód, musy owocowe i warzywne, sosy do sałatek, konfitury czy sos klonowy - są dozwolone na pokładzie samolotu, ale jedynie w ramach limitu przewozu płynów. Tego rodzaju produkty muszą zostać zapakowane do pojemników o maksymalnej objętości 100 ml, a następnie włożone do przezroczystej torby o pojemności 1 litra, np. foliowego worka strunowego.
Czego nie wolno zabrać na pokład samolotu?
Wnoszenie jedzenia na pokład samolotu w bagażu podręcznym nie jest zabronione. Nie oznacza to jednak, że z taką samą łatwością wwieziemy je do kraju, który jest celem podróży. Niektórych produktów spożywczych nie możemy zabrać do krajów nienależących do Unii Europejskiej, a także odwrotnie - jedzenie kupione poza Unią zostanie skonfiskowane. Dotyczy to przede wszystkim mięsa, nabiału, a także świeżych owoców oraz warzyw.
Sprawdź również: