Reklama

Reklama

Jagody goji mogą chronić przed utratą wzroku

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że regularne spożywanie małych porcji suszonych jagód goji może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli schorzeniem, które jest główną przyczyną utraty wzroku u usób starszych. O odkryciu poinformowało pismo „Nutrients”.

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, czyli AMD, jest główną przyczyną utraty wzroku u seniorów. Szacuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi ok. 1,2 mln osób, a na całym świecie dotyka ona nawet kilkadziesiąt milionów ludzi. "AMD wpływa na centralne pole widzenia, przez co zaburza zdolność czytania i rozpoznawania twarzy" - tłumaczy prof. Glenn Yiu, współautor badania z Wydziału Okulistyki i Nauk o Widzeniu Uniwersytetu Kalifornijskiego.

Co się dzieje, gdy włączysz do diety jagody goji?

To właśnie prof. Yiu ze swoim zespołem odkrył prosty sposób na to, jak opóźnić lub nawet uniknąć AMD. Wystarczy do swojej diety włączyć niewielką ilość suszonych jagód goji. Badanie przeprowadzono na grupie zdrowych osób w wieku od 45 do 65 lat. Część uczestników jadła 28 gramów (mniej więcej garść) jagód goji pięć razy w tygodniu przez 90 dni. Gdy po tym okresie zrobiono im badania wzroku, okazało się, że doszło u tych osób do zwiększenia gęstości ochronnych pigmentów w oczach. U uczestników eksperymentu, którzy zamiast jagód zażywali suplement diety "dla zdrowia oczu" przez 90 dni, nie wzrosła gęstość ochronnych pigmentów w oczach.

Reklama

Pigmenty, o których mowa, to luteina i zeaksantyna. Odfiltrowują one szkodliwe niebieskie światło i zapewniają ochronę antyoksydacyjną. Pomagają też zachować prawidłową funkcje narządu wzroku podczas starzenia. "Luteina i zeaksantyna są jak filtr przeciwsłoneczny, tylko że dla oczu. Im wyższe są ich poziomy w siatkówce, tym lepsza ochrona. Nasze badanie wykazało, że w zdrowych oczach można zwiększyć stężenie tych pigmentów dzięki niewielkiej dziennej porcji jagód goji" - wyjaśnia główna autorka badania, biolog żywienia Xiang Li.

Czym są jagody goji?

Jagody goji są owocem dwóch gatunków krzewiastych roślin występujących w północno-zachodnich Chinach: kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) lub kolcowoju szkarłatnego (Lycium barbarum). W postaci suszonej stanowią powszechny składnik chińskich zup, robi się z nich też napary ziołowe. Najczęściej są jednak spożywane jako przekąska. Z kolei w medycynie chińskiej stosowane są od wieków jako specyfik na "rozświetlenie oczu". Xiang Li, która dorastała w Chinach, zaciekawiła się tym tematem i postanowiła sprawdzić, czy istnieją jakieś fizjologiczne podstawy owego "rozjaśniania". "Istnieje wiele rodzajów chorób oczu, więc nie byłam pewna, która z nich wymaga leczenia poprzez rozjaśnianie" - żartuje Li.

Zbadała więc bioaktywne związki obecne w jagodach goji i odkryła, że zawierają one duże ilości luteiny i zeaksantyny, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z AMD. Według Li forma zeaksantyny, z którą mamy do czynienia w goji, jest wysoce biodostępna, co oznacza, że łatwo się wchłania w układzie pokarmowym i organizm może z niej korzystać.

Obecnie w leczeniu pośrednich stadiów AMD stosuje się specjalne suplementy diety, zwane AREDS, zawierające witaminy C, E, cynk, miedź oraz luteinę i zeaksantynę. Jak dotąd nie wykazano natomiast, by jakakolwiek znana terapia była skuteczna we wczesnych stadiach choroby.

Jagody goji - to dopiero początek badań

Yiu przypomina, że przyczyna AMD jest złożona i wieloczynnikowa. Obejmuje mieszankę zagrożeń genetycznych, zmian związanych z wiekiem i czynników środowiskowych, jak palenie, dieta i ekspozycja na słońce. Wczesne stadia AMD nie dają żadnych objawów, jednak da się je wykryć dzięki regularnym, kompleksowym badaniom okulistycznym. "Nasze odkrycie pokazuje, że jagody goji mogą poprawiać pigmentację plamki u zdrowych dorosłych osób. Następnym krokiem będzie sprawdzenie wpływu tych owoców na pacjentów z wczesnych stadiach AMD" - podsumowują autorzy publikacji.


Zobacz również:

Nie wolno gotować wody dwa razy. To popularny mit

Jak zwiększyć popęd? Pomogą te triki

Dieta dla wsparcia wątroby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy