5 domowych sposobów na mole spożywcze

Mole spożywcze to niechciane owady w naszych domach. Szkodniki te żerują w miejscach w których mają łatwy dostęp do żywności. Mole mogą łatwo zalęgnąć się w mące, makaronach, mące owsianej, ryżu, w maku, roślinach strączkowych, a także w czekoladzie. Otwarte opakowanie i rozsypane resztki są zaproszeniem dla tych owadów. Bardzo łatwo je zabrać do domu wraz z produktami ze sklepu. Niestety pozbycie się moli nie jest już tak łatwe. Jednak istnieje kilka domowych sposobów, które warto sprawdzić.

Mole spożywcze są dużym problemem w domu
Mole spożywcze są dużym problemem w domu123RF/PICSEL

Jak poznać, że masz je w kuchni?

Mole wytępić trudno
Mole wytępić trudno123RF/PICSEL

Owady te są dwa razy większe od moli odzieżowych, a ich skrzydła są pokryte plamami. W miejscu pojawienia się moli spożywczych pozostają lepkie pajęczyny, które można znaleźć w opakowaniu lub na nim. Podczas gotowania kaszy, lub innego produktu, zauważysz larwy pływające po powierzchni wody.

Pomoże ocet  jabłkowy
Pomoże ocet jabłkowy123RF/PICSEL

Nasze babcie wiedziały jak je odstraszyć. Oto kilka sztuczek: Cedr Podobnie jak w przypadku innych szkodników ćmy nie lubią zapachu cedru. Wystarczy kawałek drzewa cedrowego wyłożyć w szufladach lub na półkach w domowej spiżarce.

Ocet jabłkowy

Mole uwielbiają zapach octu jabłkowego. Zrób dla nich pułapkę. Postaw miseczkę z octem jabłkowym w miejscach przechowywania żywności. Owady zwabione zapachem octu utoną w nim.

Suszone skórki cytrusów

Skórka mandarynek, pomarańczy, cytryny lub limonki skutecznie odstraszą mole. Po obraniu owocu, zostaw skórkę do wysuszenia, a następnie rozłóż ją w miejscu pojawienia się moli.


Tytoń

Na mole pomoże suszony tytoń
Na mole pomoże suszony tytoń123RF/PICSEL

Gdy w twojej kuchni pojawią się mole, zastosuj tytoń. Odrobinę tytoniu wsyp do przewiewnej torebeczki i rozwieś w miejscach, w których pojawiły się mole. 

Wino wytrawne

Zapach wina przyciąga mole spożywcze. Do małego pojemniczka wlej trochę wina i postaw w miejscach występowania moli. Mole utoną w pułapce z winem. 

Jak zapobiegać molom?

Po otwarciu żywności przechowuj je w zamykanych puszkach lub słoikach. Utrzymuj czystość kuchni i usuwaj resztki żywności. Zainfekowane produkty natychmiast wyrzuć. Nie gromadź dużych ilości żywności. Wietrz - mole nie lubią przeciągów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas