5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece
Oprac.: Dominika Chełmecka
Chcesz zyskać więcej energii, poprawić wyniki badań lub zwyczajnie poczuć się lepiej? Wielu ekspertów ds. żywienia oraz lekarzy twierdzi, że wystarczy do tego odpowiednio dobrana dieta. Co więcej, nie musisz sięgać po egzotyczne i drogie "superprodukty". Wiele tych zbawiennie działających na układ trawienny, mózg, odporność i wygląd zewnętrzny masz w zasięgu ręki. Wystarczy, że włączysz je do codziennego jadłospisu, a poczujesz się znacznie lepiej. Przedstawiamy listę produktów, które warto jeść, by zachować zdrowie na lata.
Mimo że na okrągło słyszy się, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierania układu immunologicznego, a tym samym minimalizowania rozwoju poważnych chorób, również tych nowotworowych, ma dieta, zalecenia dotyczące zdrowego stylu życia, traktowane są ciągle z przymrużenie oka. Świadomość dotycząca wybierania odżywczych, a nie "śmieciowych" produktów wzrasta u większości osób wraz z wiekiem. Według najnowszego modelu piramidy żywienia, codzienna dieta człowieka powinna składać się przede wszystkim z warzyw i owoców, warto w niej również znaleźć miejsce na pełnoziarniste produkty zbożowe, z kolei nabiał, chude mięso, ryby i tłuszcze zaleca się jeść w umiarkowanych ilościach. Niezwykle istotną rolę pełni również aktywność fizyczna - zdaniem ekspertów codzienna dawka ruchu jest konieczna do zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia.
W dzisiejszych czasach sklepy spożywcze oferują cały wachlarz produktów określanych "superfoods" czyli tych, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach i przynoszą niecenione korzyści zdrowotne. Nasiona chia, jagody goi, komosa ryżowa czy amarantus są niezwykle zdrowe, ale nie należą do najtańszych. Okazuje się, że wcale nie musisz wybierać drogich produktów, by o siebie zadbać. Codzienna dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, a jednocześnie nieskomplikowana. Pomogą w tym m.in. nasze rodzime, często mało doceniane produkty, które w żadnym stopniu nie zrujnują twojego portfela. Jak więc za sprawą małych zmian sprawić, by organizm zaczął sprawniej funkcjonować i odzyskał witalność?
Czytaj również: Polskie superfoods: Czym są i dlaczego warto je jeść?
Jak skomponować najzdrowszą dietę?
Za najzdrowszy na świecie model żywienia od wielu lat niezmiennie uznaje się dietę śródziemnomorską - bazującą na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, owocach, ziołach, orzechach i oliwie z oliwek. Wyniki badań pokazują, że osoby odżywiające się w ten sposób, cieszą się o wiele lepszym zdrowiem i wyglądem od tych, którzy stronią od tego typu produktów.
Aby osiągnąć cel, jakim jest ogólna poprawa stanu zdrowia, należy również zwrócić uwagę na to jak komponowane są posiłki. Powinny one dostarczać nie tylko energii, ale również makro- i mikroelementów, które odgrywają istotną rolę w prawie każdym procesie fizjologicznym zachodzącym w organizmie - począwszy od przemiany materii i odporności po trawienie i regulację hormonalną. Dietetycy zalecają, aby na talerzu było różnorodnie i kolorowo - najlepiej, aby w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw bądź owoców.
"Superprodukty", które uratują twoje zdrowie. Koniecznie włącz je do codziennej diety
- Orzechy
Orzechy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, białka oraz składników - m.in. fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku, sodu. Mimo że kaloryczne, zdecydowanie warto uwzględnić je w codziennym jadłospisie.
Które będą najlepszym wyborem? Przyjmuje się, że najcenniejsze dla zdrowia są orzechy włoskie, które:
- łagodzą dolegliwości trawienne
- działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i odtruwająco
- chronią układ krążenia, zmniejszając ryzyko chorób serca i redukują poziom cholesterolu LDL we krwi
- spożywane regularnie działają antynowotworowo
- korzystnie wpływają na mózg - poprawiają pamięć i koncentrację
- zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, osteoporozy i choroby Alzheimera
Ile orzechów jeść dziennie, aby przyniosły korzyści zdrowotne? Wystarczy zaledwie garść każdego dnia.
- Czerwona kapusta
Czerwona kapusta to warzywo obfitujące w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, w tym antocyjany, które nadają jej charakterystyczny kolor. Jej regularnie spożywanie może:
- wspomóc pracę układu pokarmowego
- chronić przed chorobami serca
- zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów - np. raka jelita grubego i raka piersi
- wspomóc pracę jelit i zniwelować występujące w nich stany zapalne
- przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu i chorobom układu krążenia
Podobne działanie wykazują również inne warzywa z rodziny krzyżowych - np. brokuły czy brukselka, jednak kapusta czerwona za sprawą sulforafanu i antocyjanów działających antykancerogennie uznawana jest na najzdrowszą. Najlepiej jeść ją na surowo - wówczas zachowuje najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości.
- Jarmuż
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera witaminy - A, C, K, z grupy B oraz minerały - magnez, żelazo, fosfor, wapń. Podobnie jak kapusta czerwona jest także źródłem sulforafanu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Regularne spożywanie jarmużu może pomóc:
- w walce z chorobami serca
- przeciwdziałać nowotworom - raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników
- wspomóc profilaktykę miażdżycy
- wspierać zdrowie kości
- wzmocnić układ odpornościowy
Jarmuż można wykorzystać do przygotowania koktajli, sałatek lub dań na ciepło.
Przeczytaj także: Jarmuż - ma więcej witaminy C niż cytryna i więcej wapnia niż mleko
- Czosnek
Czosnek to warzywo o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych i zdecydowanie zasługuje na miano polskiego "superproduktu". Ma działanie lecznicze - w medycynie stosowany jest od tysięcy lat, głównie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Zawiera organiczne związki siarkowe, które w głównej mierze działają przeciwnowotworowo.
Uwzględnienie czosnku w codzienne diecie wiąże się z:
- niższą zachorowalnością na nowotwory układu pokarmowego - szczególnie raka jelita grubego
- poprawą odporności i ogólnej kondycji organizmu
- zmniejszeniem ryzyka miażdżycy tętnic
- obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi
- lepszym stanem uzębienia (czosnek ziała przeciwdrobnoustrojowo wobec patogenów wywołujących próchnicę i zapalenia przyzębia)
Ponadto czosnek jest niezwykle pomocny podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, a spożywany profilaktycznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kolejnych.
- Owoce jagodowe
Mówi się, że owoce jagodowe pod względem właściwości zdrowotnych biją na głowę wszystkie inne. Maliny, borówki, truskawki, porzeczki, poziomki, jeżyny i aronie to prawdziwa bomba witamin i zbawiennie działających na cały organizm składników odżywczych.
- wykazują silne właściwości antyoksydacyjne hamujące procesy starzenia i chroniące przed działaniem wolnych rodników tlenowych
- są źródłem antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów, kwasów organicznych
- są bogactwem witamin (A, C, E), selenu, cynku, magnezu i manganu
- zawierają luteinę i zeaksantynę korzystnie wpływające na narząd wzroku
- są źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienia
- zawierają niewiele kalorii i mogą być pomocne w walce z nadwagą czy otyłością
- przeciwdziałają insulinooporności i poprawiają gospodarkę węglowodanową
- przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym i nowotworom - przełyku, jamy ustnej, piersi i jelita grubego
Mimo że sezon na owoce jagodowe trwa dość krótko, z ich dobroczynnych składników możemy korzystać przez cały rok - mrożone nie tracą swoich cennych właściwości odżywczych.