5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece

Regularnie spożywanie czerwonej kapusty może m.in. chronić przed chorobami serca
Regularnie spożywanie czerwonej kapusty może m.in. chronić przed chorobami serca123RF/PICSEL
Superfoods mogą poprawić nasze samopoczucie
Superfoods mogą poprawić nasze samopoczucie123RF/PICSEL

Jak skomponować najzdrowszą dietę?

Dietę śródziemnomorską uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie
Dietę śródziemnomorską uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie123RF/PICSEL

"Superprodukty", które uratują twoje zdrowie. Koniecznie włącz je do codziennej diety

  • Orzechy
Garść orzechów włoskich dziennie wystarczy, by zadbać o zdrowie i wygląd
Garść orzechów włoskich dziennie wystarczy, by zadbać o zdrowie i wygląd123RF/PICSEL
  • łagodzą dolegliwości trawienne
  • działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i odtruwająco
  • chronią układ krążenia, zmniejszając ryzyko chorób serca i redukują poziom cholesterolu LDL we krwi
  • spożywane regularnie działają antynowotworowo
  • korzystnie wpływają na mózg - poprawiają pamięć i koncentrację
  • zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, osteoporozy i choroby Alzheimera
  • Czerwona kapusta
  • wspomóc pracę układu pokarmowego
  • chronić przed chorobami serca
  • zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów - np. raka jelita grubego i raka piersi
  • wspomóc pracę jelit i zniwelować występujące w nich stany zapalne
  • przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu i chorobom układu krążenia
Czerwona kapusta wykazuje właściwości antynowotworowe. Zdecydowanie warto przygotować z niej np. surówki
Czerwona kapusta wykazuje właściwości antynowotworowe. Zdecydowanie warto przygotować z niej np. surówki 123RF/PICSEL
  • Jarmuż
Jarmuż jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mimo że łatwo dostępny, Polacy sięgają po niego bardzo rzadko
Jarmuż jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mimo że łatwo dostępny, Polacy sięgają po niego bardzo rzadko 123RF/PICSEL
  • w walce z chorobami serca
  • przeciwdziałać nowotworom - raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników
  • wspomóc profilaktykę miażdżycy
  • wspierać zdrowie kości
  • wzmocnić układ odpornościowy
  • Czosnek
Czosnek wykazuje właściwości lecznicze - działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
Czosnek wykazuje właściwości lecznicze - działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo 123RF/PICSEL
  • niższą zachorowalnością na nowotwory układu pokarmowego - szczególnie raka jelita grubego
  • poprawą odporności i ogólnej kondycji organizmu
  • zmniejszeniem ryzyka miażdżycy tętnic
  • obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi
  • lepszym stanem uzębienia (czosnek ziała przeciwdrobnoustrojowo wobec patogenów wywołujących próchnicę i zapalenia przyzębia)
  • Owoce jagodowe
  • wykazują silne właściwości antyoksydacyjne hamujące procesy starzenia i chroniące przed działaniem wolnych rodników tlenowych
  • są źródłem antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów, kwasów organicznych
  • są bogactwem witamin (A, C, E), selenu, cynku, magnezu i manganu
  • zawierają luteinę  i zeaksantynę korzystnie wpływające na narząd wzroku
  • są źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienia
  • zawierają niewiele kalorii i mogą być pomocne w walce z nadwagą czy otyłością
  • przeciwdziałają insulinooporności i poprawiają gospodarkę węglowodanową
  • przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym i nowotworom - przełyku, jamy ustnej, piersi i jelita grubego 
Owoce jagodowe warto jeść przez cały rok. Ilość ich korzyści dla zdrowia jest ogromna
Owoce jagodowe warto jeść przez cały rok. Ilość ich korzyści dla zdrowia jest ogromna123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?