5 warzyw, których ścinki można ponownie zasadzić

Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to na pewno przez większość czasu kroisz warzywa, porcjujesz mięso czy przyprawiasz swoje kulinarne arcydzieła. To świetnie, że znasz się na kuchni, ale czy wiedziałaś, że możesz ponownie wykorzystać ścinki warzyw?     Po przeczytaniu tego na pewno zastanowisz się dwa razy, nim wyrzucisz do kosza jakieś resztki warzyw. Zawsze możesz użyć ich jako nawozu, jednak nasza metoda jest bardziej niekonwencjonalna i dość przydatna.   I nie, nie musisz znać się na ogrodnictwie, by się tym zajmować. Wystarczy, że będziesz mieć resztki warzyw z kuchni i możesz zaczynać. Oto lista 5 kuchennych warzyw, które możesz ponownie wykorzystać.

Warzywa do ponownego zasadzenia
Warzywa do ponownego zasadzenia© Photogenica

Cebula dymka

Cebulka dymka
© Photogenica

Te rośliny są przydatne, gdy chcesz ugotować coś z kuchni chińskiej. Jeśli wykorzystasz technikę sadzenia nowych cebulek ze skrawków, nigdy więcej nie będziesz musiała kupować cebuli dymki. Oto sposób:

Weź skrawki białych korzeni cebuli dymki, które zazwyczaj wyrzucasz, i umieść je w pojemniku z niewielką ilością wody.

W ciągu kilku dni zauważysz, że zaczną rosnąć. Zadbaj o to, by zmieniać wodę co 5 dni, a po zużyciu nowych cebulek wykorzystaj ścinki, by zasadzić je ponownie.

Ziemniaki

Ziemniaki
© Photogenica

Takie zadanie otrzymują dzieci w szkole, ale pewnie ty nigdy nie zwróciłaś na to uwagi. Jednak naprawdę możesz sama wyhodować ziemniaki na swoim podwórku. Oto, jak się za to zabrać:

Większość ziemniaków ma niewielką „dziurkę” w miejscu, gdzie ziemniak był połączony z łodygą rośliny.

Odkrój 5 cm ziemniaka, które nie będą potrzebne, i zostaw skrawek z „dziurką”.

Następnie zostaw taki skrawek na kilka dni w ciepłej temperaturze. Zadbaj o to, by ziemniak nie zwilgotniał, bo zgnije.

Takiego wyschniętego ziemianka można zasadzić. Ziemia, w której go posadzisz, powinna być żyzna, więc warto pamiętać o nawozie.

Umieść ziemniaka na głębokości 20 cm „dziurką” ku górze. Przykryj glebą. Podlewaj od czasu do czasu i szybko zobaczysz, jak rosną!

Kapusta

Główka kapusty
© Photogenica

Uwielbiasz kapustę? Oto jak możesz zadbać o jej obecność w twojej kuchni.

Wybierz łodygę z liścia kapusty, najlepiej fragment znajdujący się najbliżej korzenia, a następnie umieść go w wodzie (podobnie jak cebulę dymkę).

Korzenie i nowe liście powinny pojawić się po 7-10 dniach. Po tym czasie wyjmij roślinę  z wody i umieść w glebie tak, by korzenie były pod nią, a liście nad glebą. Kapusta szybko urośnie do pełnych rozmiarów!

Czosnek

Główki czosnku
© Photogenica

Czosnek może być użyty do leczenia wielu objawów, więc jeśli dbasz o zdrowie, oto dobre wieści –  sama możesz wyhodować czosnek ze skrawków! Oto sposób:

Wybierz starszy czosnek, najlepiej taki, który już zaczyna robić się w środku zielony.

Weź dużą donicę i posadź kilka ząbków czosnku, podlej i poczekaj, aż urośnie.

Gdy zobaczysz zielone łodyżki, usuń je, pokrój na kawałki i ponownie zasadź. I już! Po kilku dniach będziesz mieć świeży czosnek.

Imbir

Korzeń imbiru
© Photogenica

Imbir jest często używany, by dodać smaku zupom i innym daniom. Jeśli masz zamiar wyrzucić skrawki do kosza, poczekaj i przeczytaj ten artykuł do końca. Oto sposób, jak szybko samemu wyhodować imbir.

Wybierz kawałek imbiru, który wydaje ci się najświeższy, i umieść go w glebie.

Zadbaj o to, by donica, w której go posadziłaś, nie znajdowała się bezpośrednio na słońcu –  imbir lubi umiarkowanie słoneczne miejsca.

Wkrótce zauważyć, że z gleby wyrasta roślina –  wyjmij ją, pokrój na kawałki i ponownie zasadź. Niedługo będziesz mogła się cieszyć ze świeżego imbiru w swoim ogródku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas