Alternatywa dla rumianku i melisy. Pomoże przy zapaleniu zatok i przeziębieniu

Zimą, kiedy organizm jest bardziej narażony na przeziębienia i infekcje, naturalne metody wspierania zdrowia są szczególnie cenne. Jednym z takich domowych środków jest napar z majeranku – popularnego zioła, które znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni podczas przyprawiania potraw. Od wieków było wykorzystywane w medycynie naturalnej, a lecznicze właściwości majeranku są potwierdzone także przez współczesne badania. Z jakimi zimowymi dolegliwościami upora się najlepiej?

Inhalacje z majeranku poleca się przy dolegliwościach związanych z katarem i kaszlem
Inhalacje z majeranku poleca się przy dolegliwościach związanych z katarem i kaszlem123RF/PICSEL

Majeranek to nasz aromatyczny sprzymierzeniec

Majeranek (Origanum majorana) znany jest także pod wieloma innymi nazwami. Lebiodka majeranek, majeran ogrodowy, czy jeszcze bardziej finezyjne określenia jak kiełbaśnik, ziele kiełbasiane oraz ziele kołdunowe... Wszystkie one odnoszą się do rośliny pochodzącej z obszaru Morza Śródziemnego, o intensywnym zapachu i licznych właściwościach leczniczych.

W medycynie ludowej majeranek stanowił symbol zdrowia, szczęścia i ochrony przed złymi mocami. Używano go do łagodzenia problemów trawiennych, poprawy nastroju oraz leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Dlaczego warto także dziś uwzględnić go w składzie domowej apteczki?

Majeranek - warto mieć go w kuchni i domowej apteczceInteria.tv

Zioło na poprawę trawienia

Choć dolegliwości na tle układu pokarmowego mogą dopaść nas niezależnie od pory roku, to właśnie zimą mogą przybierać na sile. Kiedy temperatura na zewnątrz spada, z większym apetytem sięgamy po ciężkostrawne dania. Stają się na tyle kuszące, że niejednokrotnie na własne życzenie doprowadzamy do wzdęć, bólu brzucha czy niestrawności. W takiej sytuacji napar z majeranku złagodzi przykre dolegliwości — przede wszystkim przez swoje rozkurczowe działanie. Pobudzi również wydzielanie kwasów żołądkowych i zmobilizuje ruchy perystaltyczne jelit.

Nie bez powodu majeranek jako przyprawa często pojawia się w przepisach na obfite dania, które składają się z ciężkostrawnych składników. Warto jednak spojrzeć na niego nie tylko z perspektywy kulinarnej, ale też zdrowotnej.

Herbata z majeranku to remedium na problemy trawienne, a także na przeziębienie i grypę
Herbata z majeranku to remedium na problemy trawienne, a także na przeziębienie i grypę123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Majeranek jako zioło na kaszel

Napar z majeranku zawiera związku o działaniu wykrztuśnym i rozrzedzającym śluz, co pomaga oczyścić oskrzela i ułatwia oddychanie. Dodatkowo cechuje się właściwościami antyseptycznymi, dzięki czemu zwalcza bakterie odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych. Wpływa również przeciwzapalnie, więc staje się naturalnym sprzymierzeńcem w walce z uciążliwymi objawami infekcji.

Jednocześnie wspiera odporność. Ciepły napar działa rozgrzewająco, pomagając zmniejszyć obrzęk błon śluzowych, co jest szczególnie pomocne przy problemach z zatokami. W tym przypadku aromatyczny napar warto wykorzystać jako bazę do przeprowadzenia domowej inhalacji. Ulgę odczujesz już po 10-15 minutach. Warto również pamiętać, że majeranek zalicza się do ziół o działaniu relaksującym. Spożywany wieczorem ułatwia zasypianie i stanowi dobrą alternatywę dla rumianku czy melisy.

Jak zrobić napar z majeranku? Prosty przepis

Nie wymaga to ani specjalistycznej wiedzy, ani profesjonalnych akcesoriów. Pomocny może okazać się specjalny czajniczek do zaparzania liściastej herbaty, ale nie jest absolutnie niezbędny.

Aby przygotować napar, zalej jedną łyżkę stołową suszonego majeranku 200 ml gorącej wody o temperaturze 90-95°C. Kubek lub szklankę przykryj i odstaw do zaparzenia na 10-15 minut. W ten sposób zioło "odda" napojowi swoje cenne właściwości. Przelej przez sitko i pij dwa-trzy razy dziennie.

Środki ostrożności

Nie należy przekraczać podanej ilości. Spożywanie więcej niż trzech porcji naparu dziennie może bowiem powodować skutki uboczne, takie jak bóle głowy. Zaleca się także robić przerwy w stosowaniu ziołowego preparatu — po dwóch miesiącach regularnego stosowania, odstaw napar na przynajmniej dwa tygodnie.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania? Na majerankową kurację nie powinny decydować się osoby z nikim ciśnieniem krwi oraz chorobami układu krążenia. Stosowanie ziołowych preparatów, nawet w niewielkich ilościach, zawsze powinno być konsultowane z lekarzem w przypadku ciąży i karmienia piersią.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas