Banalny jak barszcz. Podkręca odporność, na jelita działa jak złoto

Tradycyjny żur to często główna atrakcja wielkanocnego stołu. Siła dania tkwi w prostocie, a sekretem jest wcześniej przygotowany zakwas, który nie jest skomplikowany do wykonania. Oczywiście, trzeba pilnować kilku zasad, a przepyszna zupa oczaruje domowników i wprowadzi ich w świąteczny nastrój. Jak zrobić zakwas na żur? Przekonajmy się.

Zakwas na żur można wykonać samodzielnie
Zakwas na żur można wykonać samodzielnie123RF/PICSEL

Żur wielkanocny: często jest mylony z innymi zupami

Zanim jednak przejdziemy do kwestii, jak wykonać zakwas na żur, trzeba wiedzieć, czym różni się od innych zup. Zasada jest łatwa do zapamiętania: tradycyjny żur wielkanocny jest gotowany na wywarze mięsnym, do którego dodaje się zakwas żytni, a podawany jest z białą kiełbasą i jajkami. Natomiast żurek bądź barszcz biały gotowany jest na bulionie mięsno-jarzynowym, zawiera także zakwas na mące pszennej z dodatkiem śmietany i w nim lądują pozostałe komponenty, takie jak w żurze. Różnice między dwoma zupami dotyczą również smaku: tradycyjny żur jest kwaśny i bardzo wyrazisty, natomiast żurek jest delikatniejszy w smaku.

Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na żur, czy na żurek, każda z nich jest mile widziana na wielkanocnym stole. Ale jak zrobić zakwas na tradycyjny żur wielkanocny? Sprawdźmy.

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsat

Jak zrobić zakwas na tradycyjny żur wielkanocny?

Jak zrobić zakwas na wielkanocny żur? Jeśli szukamy sprawdzonej receptury, Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić to krok po kroku.

Składniki na zakwas

  • 6 łyżek maki żytniej  
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 liście laurowe 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika. 
  2. Dorzucić czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. 
  3. Zalać letnią wodą. 
  4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  5. Dokładnie w ten sam sposób można przygotować zakwas bezglutenowy, zastępując mąkę płatkami owsianymi.

Kiedy zakwas na żur wielkanocny jest gotowy?

Zakwas na żur warto przygotować około pięć dni przed świętami
Zakwas na żur warto przygotować około pięć dni przed świętami123RF/PICSEL

Jeśli chcemy przygotować zakwas na tradycyjny żur, nie powinniśmy się spieszyć. Sam proces fermentacji trwa od pięciu do siedmiu dni, a produkt może być przechowywany w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Gotowy zakwas jest mętny, ma lekko żółtawą barwę i na dnie słoika utworzy się mączny osad. Takie rozwarstwienie jest całkowicie normalne i nie powoduje, że nasz zakwas jest zepsuty. Jeśli jednak na powierzchni utworzył się brunatny kożuch, widać zalążki pleśni a zapach przypomina zgniliznę, to znak, że jednak się zepsuł.

Zakwas na żur: właściwości

Gotowy zakwas można przelać do szklanych butelek
Gotowy zakwas można przelać do szklanych butelek123RF/PICSEL

Mamy już gotowy zakwas na żur? Oczywiste, że można go wykorzystać do zupy, ale warto poznać jego właściwości. Okazuje się, że może nam wiele zaoferować: to wynik fermentacji. W jej trakcie powstają bakterie kwasu mlekowego, czyli naturalny probiotyk. To właśnie on korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, co przekłada się na usprawnienie procesów trawiennych, ale także wspomaga naszą odporność. Ponadto sam zakwas to skarbnica witamin z grupy B, a to właśnie one korzystnie wpływają na cały organizm. Jakie są z nich wymierne korzyści? Regulują poziom ciśnienia tętniczego, poprawiają pracę serca oraz działają na lepsze funkcjonowanie mózgu i nerek.

Co jeszcze można znaleźć w zakwasie na żur? To skarbnica cynku, czyli pierwiastka oddziałującego na nasze tkanki. Jeśli mamy problem ze skórą, paznokciami czy włosami, to suplementowanie cynku jest po prostu wskazane. Dodatkowo cynk korzystnie działa na odporność, więc w sezonie infekcyjnym jest on pożądany. Na koniec warto zaznaczyć, że zakwas na żur zawiera także witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości. To właśnie ona jest silnym przeciwutleniaczem, a dodatkowo redukuje stany zapalne, wyrównuje koloryt skóry oraz przyspiesza regenerację tkanek. Witamina E może także spłycać zmarszczki oraz zapobiegać powstawaniu nowych.

Kto nie może jeść żuru?

Żur to tradycyjne, wielkanocne danie, ale nie każdy może go zjeść
Żur to tradycyjne, wielkanocne danie, ale nie każdy może go zjeść123RF/PICSEL

Wydawać się może, że przygotowany żur na zakwasie jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, jednak nie każdy może go spożywać. Istnieją przeciwwskazania, które jasno wskazują, że osoby z chorobami wrzodowymi, refluksem, nadkwasotą oraz dną moczanową, nie powinny spożywać tej wielkanocnej potrawy.