Banalny trik z wieczkiem. Nakładanie lodów stanie się dziecinnie proste

Skwar leje się z nieba, a tym masz ochotę na zimne, słodkie co nieco. Wyjmujesz lody z zamrażarki i okazuje się, że są twarde jak skała. Musisz więc rozpocząć jedną z trzech procedur. Cierpliwi czekają, aż lody nieco się roztopią. “Górnicy” łupią zamarzniętą powierzchnię łyżką niczym kilofem. Sprytni podgrzewają wodę w czajniku, by ogrzać nią później łyżkę do lodów. Okazuje się, że wystarczy znać banalny trik, który sprawi, że lody nigdy nie zmienią się w skałę.

Lody twardnieją w zamrażarce? Jest na to prosty trik
Lody twardnieją w zamrażarce? Jest na to prosty trik123RF/PICSEL

Dlaczego lody twardnieją w zamrażarce?

Masz ochotę na lody, więc wyjmujesz opakowanie z zamrażalnika. Zdejmujesz wieczko, zrywasz folię, nakładasz "słodkie zimno" na talerz, dla siebie i swoich bliskich. Jest ciepło i żar leje się z nieba, widzisz, jak wierzchnia warstwa lodów zaczyna topnieć. Nakładasz porcje i wkładasz do zamrażarki. Roztopiona warstwa lodów przenika przez pozostałą część, a po włożeniu do zimna tworzą się twarde kryształy lodu.

Dlatego, aby lody nie stwardniały w zamrażarce najlepiej od razu zjeść całe, jeśli jednak porcja jest zbyt duża lub chcesz zachować nieco słodkiej rozkoszy na później, przyda ci się trik z wieczkiem.

Lody bananowe
Lody bananowe123RF/PICSEL

Nigdy więcej lodów niczym skała. Wystarczy prosty trik

Zamiast łupać, podgrzewać czy zbroić się w cierpliwość, wystarczy, że po pierwszej degustacji włożysz do zamrażarki pudełko do góry dnem (pamiętaj, by solidne je wcześniej zamknąć). Po ponownym wyjęciu lody będą tak miękkie, jak przy pierwszym otwarciu, bo roztopiona część nie przeniknie na dno pudełka i nie zniszczy struktury lodów.

Zobacz również: Jak zrobić domowe lody?

Czy trik z wieczkiem zadziała na domowe lody?

Lody, które kupujesz w sklepach, są celowo bardzo szybko zamrażane, aby nie twardniały. W domowych warunkach nie ma możliwości, by odtworzyć ten proces. Dlatego robiąc lody samodzielnie, należy kilkakrotnie wyjąć je z zamrażarki i zmiksować. Ogromnie ważny jest też odpowiedni przepis na domowe lody. Aby wyszły miękkie i aksamitne, składniki muszą być dobrze zbilansowane.

Zobacz również: Przepis na domowe lody

„Ewa gotuje”: Klasyczna waniliowa panna cottaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas