Bije na głowę pszenicę, orkisz i owies. Ziarenka na wagę złota

Po amarantus - znane od wieków zboże o niezwykłych właściwościach, sięga w dzisiejszych czasach coraz więcej osób. Jakie korzyści przynosi jego jedzenie, dlaczego warto spożywać go regularnie i kto obowiązkowo powinien uwzględnić amarantus w swojej diecie?

Niewielkie ziarenka amarantusa są bogactwem pełnowartościowego białka, wielu witamin i minerałów
Niewielkie ziarenka amarantusa są bogactwem pełnowartościowego białka, wielu witamin i minerałów123RF/PICSEL

Jak wygląda amarantus?

Amarantus - inaczej szarłat, to roślina pochodząca z terenów Ameryki Południowej. Jego niezwykłe właściwości znali już Majowie, Aztecy i Inkowie. Do Europy trafił dopiero w XVI wieku jako roślina ozdobna. Dziś dekoruje nie tylko ogródki, ale jest pożywieniem dla ludzi na całym świecie.

Amarantus to roślina, której kwiaty mogą przybierać różne zabarwienia
Amarantus to roślina, której kwiaty mogą przybierać różne zabarwienia123RF/PICSEL

Amarantus zazwyczaj osiąga do 3 metrów wysokości, ma charakterystyczne, często ponad 50-centymetrowe, proste i zwisłe kwiatostany o barwie złocistej, zielonej, różowej, czerwonej lub purpurowej. Jego liście i łodygi są natomiast zielone, czerwono-purpurowe lub wielobarwne. Jadalne, maleńkie, jasnobrązowe nasionka, które wytwarza amarantus, są niewiele większe od maku. To w nich znajduje się mnóstwo dobroczynnych składników, z których możemy korzystać.

Właściwości amarantusa - dlaczego warto go jeść?

Amarantus jest określany jako "zboże XII wieku", jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych. Lista powodów, dla których warto włączyć go do diety jest długa, a do najważniejszych powodów, które świadczą o jego zdrowotnych właściwościach, zalicza się kilka poniższych faktów:

  • Amarantus jest bogactwem wartościowego białka, o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (przewyższa nawet białko soi), Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne - takie, które ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować,
  • Posiada sporo zdrowych kwasów tłuszczowych - dominuje linolowy i oleinowy,
  • Jest źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie i prawidłową prace jelit,
  • W swoim składzie ma łatwo przyswajalne żelazo i wapń,
  • Posiada wiele witamin - C, E, A, z grupy B, a także fosfor, potas i magnez,
  • Jest źródłem skwalenu, który hamuje wchłanianie kwasów żółciowych i cholesterolu w jelicie wpływając na ich sprawniejsze wydalanie z organizmu,
  • Amarantus jest bezglutenowy - mogą sięgać po niego osoby z nietolerancją na gluten, bądź chorujące na celiakię.

Ziarno amarantusa - jak jeść?

Amarantus, który możemy najczęściej dostać na stoiskach ze zdrową żywnością czy sklepach internetowych, ma formę ekspandowaną - jest produktem poddanym obróbce poprzez prażenie. Mimo tego zachowuje większość swoich cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów.

Amarantus można jeść w formie ekspandowanej lub też zmielić na mąkę
Amarantus można jeść w formie ekspandowanej lub też zmielić na mąkę123RF/PICSEL

Można jeść go zarówno na surowo - np. jako dodatek do jogurtów, owoców, kanapek, sałatek czy owsianek, ale również sprawdzi się świetnie w formie pieczonej, gotowanej czy smażonej. Coraz częściej pojawia się w przepisać na ciasta, ciasteczka, chleby, bułki a nawet zupy czy dania mięsne oraz rybne. Jego zastosowanie w kuchni może być więc wszechstronne, a każda ilość dodana do codziennych posiłków sprawia, że są one bardziej wartościowe i odżywcze.

Na co dobry jest amarantus?

Amarantus zdecydowanie powinny włączyć osoby, które:

  • mają problemy trawienne, cierpią na zaparcia i wzdęcia,
  • czują dyskomfort trawienny po zjedzeniu pszennych produktów,
  • cierpią na nietolerancję glutenu bądź celiakię,
  • nie jedzą mięsa - amarantus będzie doskonałym uzupełnieniem białka w diecie,
  • borykają się z anemią,
  • mają podwyższony poziom cholesterolu LDL we krwi,
  • po amarantus powinny też sięgać kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze.

Amarantus a cukrzyca

Mimo ogromnej ilości korzyści płynącej z jedzenie amarantusa, nie wszystko mogą po niego sięgać. Do nielicznych wyjątków należą osoby chorujące na cukrzycę. Amarantus z uwagi na wysoki indeks glikemiczny nie jest polecany dla diabetyków.

Amarantus a odchudzanie

Co prawda ziarenka amarantusa są dość kaloryczne - 100 g to około 370 kcal, jednak mimo to są polecane w każde diecie odchudzającej. Z uwagi na bogactwo błonnika szarłat pozytywnie wpływa na trawienie i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż pszenica.

„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas