Bogaty w witaminy, ujarzmia zły cholesterol. Najzdrowszy wśród tłuszczów

Magdalena Kowalska

Oprac.: Magdalena Kowalska

Smażone potrawy są niezdrowe, ale jednocześnie najlepiej nam smakują. Kiedy już decydujemy się na ten sposób obróbki termicznej, warto zadbać o odpowiedni tłuszcz. Do smażenia w wysokich temperaturach najbardziej nadają się tłuszcze rafinowane o wysokiej temperaturze dymienia, zawierające głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Idealnym produktem jest masło klarowane. Poznaj jego właściwości i zastosowania.

To zdecydowanie najlepszy tłuszcz do smażenia. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych
To zdecydowanie najlepszy tłuszcz do smażenia. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych123RF/PICSEL

Czym jest masło klarowane i co zawiera?

Masło klarowane pochodzi z Indii, jest praktycznie czystym tłuszczem mlecznym. W procesie podgrzania odparowuje się z niego wodę oraz białka. Dzięki temu jest to idealny produkt dla alergików uczulonych na białka krowie czy osób z nietolerancją laktozy.

Masło klarowane składa się w 60 proc. z nasyconych tłuszczów i w 37 proc. z tłuszczów jednonienasyconych. Bardzo długo zachowuje też świeżość, w lodówce można je przechowywać ponad rok.

Dlaczego masło klarowane jest najlepsze do smażenia?

Charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą dymienia (ponad 250 stopni Celsjusza), a więc momentem, w którym tłuszcz rozpada się na szkodliwe dla zdrowia składniki. Zalicza się je również do tłuszczów rafinowanych, czyli najlepszych do smażenia.

Masło klarowane ma żółty kolor i maślany posmak, jest niezwykle uniwersalne. Nadaje się do przyrządzania na patelni mięs, ryb i warzyw, a także słodkich dań - placuszków, naleśników i racuchów.

Masło klarowane jest uniwersalne - można na nim smażyć zarówno mięso i ryby, jak i racuchy
Masło klarowane jest uniwersalne - można na nim smażyć zarówno mięso i ryby, jak i racuchy123RF/PICSEL

Czy masło klarowane jest zdrowe?

Masło klarowane jest kaloryczne i należy z niego korzystać w umiarkowanych ilościach. Zawiera jednak wiele cennych substancji, przede wszystkim kwas masłowy, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera pracę jelit, poprzez likwidowanie w nich stanów zapalnych.

W maśle klarowanym znajdziemy też izomery kwasu linolowego, które regulują poziom cholesterolu, a także witaminy A, E, D i K. Regulują one gospodarkę hormonalną, wzmacniają kości i siłę mięśni. Pozytywnie wpływają też na stężenie glukozy we krwi.

Czytaj także:

Świąteczna ciężarówka Coca-Cola zawitała do Toruniamateriały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas