Bosacka krytykuje popularny produkt dla wegan. Bardzo kaloryczny i ubogi w składniki pokarmowe

Katarzyna Bosacka nie ma dobrych wieści dla wegan. Jajeczny proszek ma się nijak do prawdziwych jajek
Katarzyna Bosacka nie ma dobrych wieści dla wegan. Jajeczny proszek ma się nijak do prawdziwych jajekMateusz GrochockiEast News

Zobacz również:

Weganów w Polsce stale przybywa

Kim jest Katarzyna Bosacka?

Bosacka wzięła po lupę wegańskie jaja. "Nie jest to żaden zamiennik"

  • tapioka, czyli skrobia z manioku,
  • skrobia ziemniaczana,
  • łuska babki jajowatej,
  • zagęstnik
  • czarna sól himalajska, która nadaje jajecznego smaku
Prawdziwe jajko ma prawie 3 razy mniej kilokalorii niż wegański zamiennik, do tego 3 razy więcej tłuszczu i wartościowego białka. Z kolei wegańskie jajko składa się głównie z węglowodanów (54 g/100 g), których jajko kurze nie zawiera. Do tego wege jajko ma więcej soli i mniej składników mineralnych niż jajo kurze.
wyjaśniła Bosacka

Czy warto jeść wegańskie jajka zamiast kurzych?

Jak widać nie jest to żaden zamiennik jajek, ale są to tak naprawdę dwa różne produkty. Ich wspólną cechą jest kleista konsystencja, która daje możliwość łączenia składników np. ciasta, naleśników czy gofrów.
dodała Bosacka.
"Żony Warszawy. Historie Prawdziwsze": Magda Pyć-LeszczukIgor NowińskiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?