Burak liściowy: Uprawa i pielęgnacja
Trudno spotkać kogokolwiek, kto nie zna lub w ogóle nie próbował buraków ćwikłowych, ponieważ zaszczytne miejsce na stole zajmują zarówno podczas Wielkanocy jak i Bożego Narodzenia. To wdzięczne warzywa mogą być serwowane na setki sposobów, a dodatkowo zawarte w nim substancje są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Na targowiskach - niestety - można rzadziej spotkać buraka liściastego, który zaskakuje możliwościami, a także właściwościami zdrowotnymi. Może on z powodzeniem zagościć na naszej działce lub w ogrodzie, gdyż jest niekłopotliwy w uprawie, za to może być ciekawym urozmaiceniem diety. Podpowiadamy, jak wykorzystać buraka liściastego w kuchni i jak go jeść.
Spis treści:
Co trzeba wiedzieć o buraku liściowym?
Burak liściowy, zwany mangoldem lub boćwiną, to jednoroczna roślina jadalna silnie spokrewniona ze znanym nam wszystkim burakiem ćwikłowym. Charakteryzuje się pięknymi, jadalnymi liśćmi, które nadają dekoracyjny akcent naszym grządkom. Są one dosyć spore (nawet do 70 cm wysokości) mięsiste i karbowane, a także wyrastają na różnokolorowych łodygach. W przeciwieństwie do spokrewnionych buraków - ćwikłowych czy cukrowych - liściasty kultywar nie charakteryzuje się jadalnym korzeniem czy bulwą. Surowcem, który najczęściej wykorzystywany jest w sztuce kulinarnej, są liście oraz łodygi. Charakteryzują się ciekawym smakiem, które jest połączeniem kalarepy oraz szpinaku. Choć trudno znaleźć na targowiskach świeżego buraka liściowego, to w wypadku dysponowania miejscem na grządkach, warto go zasiać. Zanim jednak umieścimy go w ogrodzie, warto przyjrzeć się, jak jeść buraka liściowego.
Burak liściowy: Jak go jeść?
Burak liściowy jest łatwym w przygotowaniu warzywem, ponieważ niewiele potrzeba, aby przyrządzić z niego przepyszne dania. Najczęściej traktuje się go jaki ciekawy dodatek do sałatek i surówek, co może być wspaniałym urozmaiceniem smakowym menu. Osoby, które doceniły buraka liściowego, mogą go zjadać na surowo lub blanszować, co rozszerza spektrum jego możliwości. Wiele osób liście duszą w niewielkiej ilości wody w towarzystwie czosnku i przypraw, co może być dodatkiem do dania głównego. Liście po krótkotrwałym sparzeniu mogą zastąpić poczciwą kapustę i służyć jako surowiec do zawijania domowych gołąbków.
A co zrobić z pokaźną łodygą buraka liściowego? Ten przypominający w smaku kalarepę produkt może być zjadany jako smaczna przekąska albo krótkotrwale zapiekany, lub gotowany na parze. Znawcy sztuki kulinarnej polecają, aby przygotowywać łodygi buraka liściowego, tak jak szparagi: w towarzystwie sosu holenderskiego albo chrzanowego.
Jak siać buraki liściowe?
Nasiona buraków liściowych wysiewa się wprost do gruntu. W porównaniu do pozostałych spokrewnionych warzyw, ta odmiana charakteryzuje się większą odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne, w tym mróz. Wystarczy umieścić nasiona wprost do gruntu na głębokość ok. dwóch lub trzech centymetrów i w kilkudziesięciocentymetrowych odstępach (burak liściowy bardzo silnie się rozrasta). Kiedy siać buraka liściastego do gruntu? Idealnym czasem jest kwiecień, bo wtedy będziemy cieszyć się pięknymi liśćmi już w czerwcu. Oczywiście, można go również siać w w połowie lipca, jako poplon, kiedy zbierzemy obecną na grządkach cebulę lub groch.
Pamiętaj o tajnikach uprawy
Co trzeba wiedzieć o uprawie buraka liściowego? Tak naprawdę niewiele, ponieważ nie ma specjalnych wymagań. Jednak warto umieścić go w miejscu silnie nasłonecznionym oraz przewiewnym, co zminimalizuje ataki szkodników oraz zapewni prawidłowy wzrost. Warzywa nie trzeba również często podlewać, gdyż wykazuje się tolerancją na niedobór wody, ale w czasie silnych susz warto go nawadniać. Wtedy trzeba unikać zalewania liści, co może im bardzo zaszkodzić. Uprawa buraka liściowego nie powiedzie się na glebach kwaśnych, ponieważ lepiej rośnie na neutralnych lub delikatnie zasadowych.
Korzyści z uprawy warzywa
Jeśli zajmiemy się samodzielną uprawą buraka liściowego, to zyskamy nie tylko smaczną i piękną roślinę, ale źródło wielu cennych substancji. Okazuje się, że jest ono rezerwuarem wielu witamin: przede wszystkim tych z grupy B, ale także witaminy C, A oraz K, które nie tylko zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, ale także poprawiają funkcjonowanie odporności, trawienia czy wyglądu cery. Burak liściowy to także źródło żelaza (zapobiega anemii), białka (dobre na trawienie i odporność), a także wapnia (cennego budulca kości i zębów).
Zobacz także: