Jak zadbać o jelita na wiosnę? Najlepsze diety oczyszczające
Nie bez przyczyny jelita zyskały miano "drugiego mózgu" w organizmie. Wszystko ze względu na fakt, że odgrywają kluczową rolę nie tylko w trawieniu, ale także w innych układach organizmu. Wystarczy wspomnieć fakt, że ich prawidłowe działanie chroni organizm przed chorobami i stymuluje system immunologiczny. Wiosna to czas, kiedy większość z nas pragnie zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. Dobrym pomysłem jest troska o jelita! To pomoże nie tylko je oczyścić, ale także poprawić metabolizm, odciążyć wątrobę i nerki, a także nabrać sił i poprawić kondycję skóry. Jak zadbać o jelita na wiosnę? Poznaj najlepsze diety oczyszczające!
Jeśli ktoś myśli, że jelita są ważne wyłącznie w kontekście żywienia, to jest w grubym błędzie. Owszem, to one pozwalają - obok żołądka - na trawienie pokarmu i pobieranie z niego niezbędnych dla funkcjonowania substancji odżywczych. Ale to nie koniec ich właściwości! Wszystko ze względu na obecną w nich florę bakteryjną, która wspiera odporność. Aby jelita działały prawidłowo, trzeba zapewnić im odpowiednią ilość wody, a także dbać o zbilansowaną i zdrową dietę.
Zobacz także: Epidemia dezinformacji: Najpowszechniejsze mity na temat cukrzycy
A co się dzieje, kiedy zaniedbamy jelita? Cóż, wtedy możemy mieć do czynienia z wieloma dolegliwościami, które nie zawsze wskazują na nieprawidłowe działanie tego organu. Nieprawidłowa dieta, stosowanie używek oraz odwodnienie sprzyjają powstawaniu złogów kałowych. Jak rozpoznać, że mamy z nimi problem? Wystarczy spojrzeć na kondycję skóry, która robi się szorstka, powstają na niej stany zapalne oraz trądzik. Problem manifestują też zmiany w jamie ustnej: wtedy też dokuczliwy staję się brzydki oddech, obecność kamienia nazębnego, nalot na języku lub infekcje błony śluzowej. Z powodu mas kałowych w jelitach cierpi cały organizm, częściej niż zwykle doskwiera przemęczenie, bóle głowy, bezsenność oraz częste infekcje, które powoli rujnują organizm.
Jeśli powyższe objawy pojawiają się, trzeba zadbać o kondycję jelit. Wiosna jest na to idealnym czasem.
Jeśli podejrzewamy, że przez złogi kałowe jelita nie funkcjonują tak, jak powinny, to warto przeprowadzić detoks. W jaki sposób? Można wprowadzić radykalne zmiany w odżywianiu albo przeprowadzić wiosenny detoks organizmu. Nie trzeba się do niego specjalnie przygotowywać, ale warto wiedzieć, czego nie wolno robić w czasie kuracji. Najlepiej jest zrezygnować ze spożywania wysoko przetworzonych produktów, dań typu fast food, czerwonego mięsa, kawy i herbaty, słodyczy, a także - rzecz jasna - z alkoholu i palenia papierosów.
Jeśli decydujemy się na wprowadzenie wiosennego detoksu dla jelit, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby także wprowadzić minimalną aktywność fizyczną, co usprawni funkcjonowanie narządu. Oczywiście, nie trzeba od razu sięgać po bardzo obciążające ćwiczenia, wystarczą częstsze spacery, nordic walking, jazda na rowerze czy wizyta na basenie.
Gdy te argumenty nie przekonują nas do wprowadzenia wiosennego detoksu organizmu, to warto wspomnieć, że to pomaga zrzucić kilka zbędnych kilogramów, co z całą pewnością pomoże poprawić samopoczucie.
Jeśli chcemy szybko oczyścić jelita, to warto sięgnąć po krótkie monodiety. Na czym polegają? Na jedzeniu jednego składnika przez kilka dni z rzędu. Choć monodiety nie są polecane przez dietetyków do stosowania przez dłuższy czas, to kilkudniowe kuracje nie zrujnują organizmu, za to mogą skutecznie oczyścić jelita ze złogów. Które z nich są najlepsze do wiosennego detoksu?
Dieta jabłkowa - jak sama nazwa wskazuje, polega ona na spożywaniu wyłącznie jabłek przez trzy dni. W czasie jej trwania należy podzielić produkt na pięć posiłków tak, aby w sumie codziennie zjadać dwa kilogramy owoców. Dieta jabłkowa to solidna dawka błonnika, który z całą pewnością wesprze jelita i pomoże im się oczyścić. Poza tym owoce są rezerwuarem witaminy C zaliczanej do silnych przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się toksyn w organizmie. Warto wiedzieć, że witamina C wspiera syntezę kolagenu, więc stosowanie diety jabłkowej pomoże zachować piękny wygląd na dłużej.
Dieta kefirowa - jej bazą jest nie tylko kefir, ale także inne produkty, lecz fermentowany napój mleczny jest w nich najważniejszy. Jego spożywanie nie tylko pomaga jelitom się oczyścić, ale żywe kultury bakterii w nim zawarte sprawiają też, że lepiej działa odporność organizmu. Dieta kefirowa trwa pięć dni. Pierwszego należy jeść tylko chude sery twarogowe, drugiego i trzeciego pić wyłącznie odtłuszczony jogurt w takiej ilości, aby zaspokoić głód, czwartego można włączyć surowe i gotowane warzywa, a piątego dozwolona jest porcja chudego, gotowanego drobiu. W ciągu całej diety kefirowej trzeba komponować posiłki w taki sposób, aby w każdym znalazł się kefir.
Dieta warzywna - właściwie nie jest ona monodietą, ale znacznie ogranicza spożycie innych produktów. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą są warzywa w różnych postaciach i proporcjach, ale najlepiej by były spożywane na surowo. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicać je i podawać także jako blanszowane czy pieczone, a smaki można wzbogacać świeżymi czy suszonymi ziołami, a także owocami czy orzechami. Dieta warzywna nie wyklucza spożycia zup, ale warto wiedzieć, żeby ich bazą był bulion warzywny zamiast klasycznego rosołu.
Polecamy także:
Cukrzyca to plaga naszych czasów. Prof. Tomasz Klupa: To nas gubi
Chrzan - słowiański żeń-szeń. Obowiązkowa pozycja nie tylko na Wielkanoc