Co sprawdza kasjer, otwierając opakowanie jajek? Odpowiedź jest zaskakująca

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kasjer podczas naliczania zakupów otwiera przy was opakowanie z jajkami? Pewnie myśleliście, że sprawdza, czy nie są popękane. Nic bardziej mylnego. Prawdziwa odpowiedź może nieźle zaskoczyć.

Dlaczego kasjer otwiera przy nas opakowanie na jajka?
Dlaczego kasjer otwiera przy nas opakowanie na jajka?123RF/PICSEL

Mieszkańcy miast, którzy mają ochotę na śniadaniową jajecznicę, niekoniecznie mogą rozkoszować się smakiem wiejskich jajek prosto od kury. Sięgają więc po te z supermarketów. Podchodząc do kasy, często dziwimy się, dlaczego kasjer otwiera przy nas opakowanie z jajkami, sądząc zapewne, że sprawdza, czy nie są one potłuczone. Wytłumaczenie jest jednak zgoła inne.

Dlaczego kasjerzy sprawdzają jajka przy kasie?

Zazwyczaj opakowania na jajka nie są zabezpieczone folią. Z tego względu bez problemu przed podejściem do kasy klient może otworzyć opakowanie i... przemycić w nim niezauważalnie inny, mały produkt. W wielu sklepach praktyka z otwieraniem opakowań przy kasie ma pomóc zapobiegać kradzieżom.

W wielu sklepach jest to odgórne zalecenie, do którego kasjerzy muszą stosować się za każdym razem, gdy kasują jajka w zgrzewkach bez folii.

Co oznaczają cyfry na jajkach?

Często zachodzimy również w głowę, co oznaczają kody cyfrowe "nadrukowane" na jajkach. Są one cenną informacją podczas świadomego wyboru produktu.

Pierwsza cyfra na początku kodu oznacza system chowu. Za nią znajduje się kod kraju pochodzenia, a po nim osiem cyfr, które dzielą się na cztery dwucyfrowe kody, czyli kolejno: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod fermy w danym powiecie. Jajka z numerem 0 na początku kodu pochodzą z hodowli ekologicznej. Jajka z numerem 1 — z hodowli wolnowybiegowej. Numer dwa oznacza hodowlę ściółkową, a numer 3 — hodowlę klatkową.

"Zdrowie na widelcu": Jak przyrządzić jajka? Uwaga na salmonellę!Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas