Co zrobić, by ubrania nie traciły koloru?

Któż tego nie zna? Kupujesz nową sukienkę w ogniście czerwonym, soczyście zielonym lub atramentowo czarnym kolorze. Cieszysz się nią… do pierwszego prania. Potem, z każdym kolejnym wyjęciem ciuszka z pralki dostrzegasz, że jego kolor jest coraz mniej intensywny. Co robić? Spokojnie, istnieją domowe sposoby na blaknięcie ubrań.

Jeansowe ubrania należy prać w możliwie jak najniższych temperaturach
Jeansowe ubrania należy prać w możliwie jak najniższych temperaturach123RF/PICSEL

Co zrobić, by ubrania nie blakły? Postaw na jakość

W tej chwili na nowe, modne ubrania, może pozwolić sobie niemal każdy. Sklepy w okresie wyprzedaży kuszą bluzkami, sukienkami i spodniami, które można kupić za parędziesiąt złotych. Niestety wiele z nich, choć na wieszaku prezentuje się atrakcyjnie, po kilku pierwszych praniach traci kolor i fason.

To, jak szybko ubranie płowieje w dużym stopniu zależy od materiału, z jakiego jest wykonane. Niestety, naturalne materiały, takie jak bawełna, len, konopie, czy jedwab są mało odporne na działanie promieni słonecznych, a co za tym idzie, blakną szybciej niż te sztuczne. Jeśli więc decydujesz się na ubrania z naturalnych tkanin, zadbaj o to, by ich jakość była jak najwyższa. Starannie farbowana tkanina z pewnością będzie dłużej cieszyć oko.

Co zrobić, by ubrania nie blakły? Pierz rozsądnie

Ubrania tracą kolor przede wszystkim podczas prania i suszenia,  warto więc poświęcić tym procesom trochę uwagi. O ile to możliwe, pierz swoje ubrania w letniej wodzie (temperatura ok. 30 stopni), wybierając jak najkrótszy program. Starannie dobieraj proszki i płyny do płukania, sięgając po te, dostosowane do koloru tkanin.

Ubrania susz, uprzednio odwracając je na lewą stronę, staraj się też unikać ekspozycji na słońce. Suszarkę ustaw nie w pełnym słońcu, ale w ciepłym i przewiewnym miejscu na podwórku czy balkonie.

Co zrobić, by ubrania nie blakły? Stosuj domowe triki

Jest kilka domowych trików, pozwalających na przedłużenie życia ulubionych ubrań. Popularnym sposobem, który pozwala zachować czarny kolor tkanin jest płukanie ich w roztworze wody z octem, wykonanym w proporcjach 12:1 (jedna część octu na 12 części wody). Warto jednak być ostrożnym  - tego rodzaju trik dobrze sprawdzi się w przypadku jeansów, ale lepiej nie stosować go na delikatnych tkaninach.

Inne babcine rozwiązania to dodanie do prania roztworu soli, zaparzonej kawy lub wywaru z liści orzecha. W przypadku tego rodzaju zabiegów należy jednak starannie wyselekcjonować ubrania, wybierając tylko te w jednolicie czarnym kolorze. Kawa i orzech to substancje silnie barwiące, jeśli więc we wspomnianej miksturze wypierzemy ciuszki z jasnymi wstawkami, czeka nas przykra niespodzianka.

„Ewa gotuje”: Karp na zielonoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas