Co zrobić, gdy pieczarki puszczają wodę? Oto sposób

Pieczarki, najpopularniejsze i najczęściej kupowane grzyby na świecie można spożywać zarówno na surowo jak i w wersji gotowanej, duszonej, pieczonej oraz smażonej. Niestety, ich smażenie kończy się często rozczarowaniem, gdy w niczym nie przypominają chrupiących grzybów i miękną w kałuży wody. Jak temu zapobiec?

Pieczarki można spożywać zarówno na surowo jak i w wersji gotowanej, duszonej, pieczonej oraz smażonej
Pieczarki można spożywać zarówno na surowo jak i w wersji gotowanej, duszonej, pieczonej oraz smażonej123RF/PICSEL

Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze i najchętniej spożywane grzyby na świecie. Nic dziwnego, bo są bardzo łagodne, bezpieczne i stanowią doskonałą bazę wielu dań - zup, sosów czy gulaszów. Białe pieczarki, nazywane także białymi, zwykłymi grzybami, są okrągłe i gładkie, a ich rozmiar waha się od jednego do dziesięciu centymetrów średnicy.

Sporą zaletą pieczarek jest fakt, iż są bardzo niskokaloryczne - w 96 gramach znajduje się zaledwie 21 kcal.

Choć przez długi czas pokutowało przekonanie, że pieczarki są bezwartościowe, to dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Grzyby te zawierają bowiem takie witaminy i składniki mineralne jak:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • niacyna,
  • ryboflawina,
  • kwas pantotenowy,
  • tiamina,
  • witamina B6 i B12,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • witamina E. 

Pieczarki można spożywać zarówno na surowo jak i w wersji gotowanej, duszonej, pieczonej oraz smażonej. Niestety, ich smażenie kończy się często porażką - w niczym nie przypominają chrupiących grzybów, za to miękną w kałuży wody. Na szczęście można temu zaradzić!

Co zrobić, gdy pieczarki puszczają wodę? Oto prosty sposób

Pieczarki składają się w ponad 90 proc. z wody. Uwalnia się ona podczas obróbki termicznej, w efekcie czego grzyby te gotują się we własnym soku, nawet wtedy gdy chcemy przysmażyć je na patelni. Dzieje się tak zazwyczaj, gdy popełniamy jeden z czterech podstawowych błędów:

  • zbyt szybko i zbyt obficie je solimy - sól sprawia, że komórki pieczarek szybciej pękają, uwalniając wodę, 
  • niedokładnie suszymy - mokre pieczarki podczas smażenia parują, 
  • smażymy je w zbyt niskiej temperaturze 
  • smażymy naraz zbyt dużą ilość pieczarek. 

Na szczęście, wystarczy zastosować kilka prostych trików, by usmażone pieczarki prezentowały się i smakowały wręcz perfekcyjnie! Jak to zrobić?

Aby usmażyć pieczarki idealne, należy wcześniej dokładnie je umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Mokre, a nawet wilgotne grzyby będą się dusić zamiast podsmażać. Patelnia, na której chcemy smażyć pieczarki musi być dokładnie rozgrzana. Grzyby należy następnie podsmażać w niewielkich porcjach, a doprawiać i solić dopiero pod koniec smażenia. Pieczarki powinniśmy smażyć na średnim ogniu, aby równomiernie się zarumieniły. Smacznego!

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną – przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas