Pieczarka brunatna - jak przyrządzić i rozsmakować się w tym ciekawym grzybie?

Jak wykorzystać brunatne pieczarki w kuchni?
Jak wykorzystać brunatne pieczarki w kuchni?123RF/PICSEL

Czy brązowe pieczarki są zdrowe?

Zobacz również:

    Co zrobić z brązowych pieczarek?

    Spaghetti z brunatnymi pieczarkami to ciekawy pomysł na obiad
    Spaghetti z brunatnymi pieczarkami to ciekawy pomysł na obiad123RF/PICSEL
    • makaron spaghetti lub tagliatelle
    • 250 g brązowych pieczarek
    • 1 biała cebula
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1-2 łyżki masła
    • oliwa z oliwek
    • garść tartego parmezanu
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • do smaku: czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, chilli, sól i pieprz

    Przygotowanie kremowego makaronu z brązowymi pieczarkami

    1. Na patelnię wlewamy porcję oliwy i zaczynamy wolną ją rozgrzewać. W międzyczasie obieramy cebulę z łupiny, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię.
    2. Kiedy cebula się szkli, oczyszczamy pieczarki z widocznych zabrudzeń, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnię i podsmażamy całość przez ok. 7 minut.
    3. Do warzyw dorzucamy łyżkę masła oraz ½ łyżeczki suszonego tymianku, rozmarynu i czosnku, ¼ łyżeczkę chilli, sól i pieprz.
    4. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię i aromatyzujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
    5. W kolejnym kroku dolewamy 100 ml śmietany i ponownie dusimy całość na niewielkim ogniu przez 5 minut.
    6. Garnek napełniamy wodą, dodajemy sól i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W daniu najlepiej smakuje al dente.
    7. Po gotowaniu odlewamy chochlę wody do szklanki, a następnie odcedzamy resztę makaronu i odstawiamy na bok.
    8. Do sosu dolewamy wodę z makaronu, lekko podgrzewamy i dorzucamy makaron. Całość mieszamy, by nitki pokryły się kremową mieszanką.
    9. Na patelnię ścieramy sporą porcję parmezanu, dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
    10. Makaron w kremowym sosie z brązowymi pieczarkami podajemy od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy udekorować jeszcze odrobiną tartego sera oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pieczarki w cieściePolsat