Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty? Magda Gessler zdradziła niezawodny sposób

Co zrobić żeby sernik był puszysty i nie opadł? Magda Gessler zdradza sprytny sposób
Co zrobić żeby sernik był puszysty i nie opadł? Magda Gessler zdradza sprytny sposóbPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Jak zrobić, aby sernik był puszysty? Magda Gessler zdradza swój trik

Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty? Sekret tkwi w szczegółach
Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty? Sekret tkwi w szczegółach123RF/PICSEL

Sposób Magdy Gessler na puszysty sernik. Oto co robi

Co zrobić żeby sernik był bardzo puszysty? Bardzo puszysty sernik Magdy Gessler

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.
  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).
  1. Składniki wyciąg z lodówki odpowiednio wcześnie, by nabrały pokojowej temperatury.
  2. Najpierw przygotuj kruche ciasto. Posiekaj masło nożem, dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Wbij żółtka. Dokładnie zagnieć ciasto. Masę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie wyłóż brytfankę papierem do pieczenia.
  3. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto, dokładnie wykładając nim dno tortownicy. Ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
  4. Kolejno przygotuj masę serową. Masło posiekaj nożem, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę.
  5. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do masy maślanej. Dodaj miąższ waniliowy i twaróg. Na końcu dodaj mąkę. Wszystko razem zmiksuj.
  6. Białka ubij dokładnie na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Jeśli chcesz wzbogacić sernik rodzynkami lub skórką pomarańczową, to odpowiedni moment na ich dodanie.
  7. Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  8. Po upływie tego czasu nie wyciągaj od razu z piekarnika. Poczekaj aż wystygnie.
„Ewa gotuje”: Sernik z jogurtuPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?