Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Tak unikniesz kulinarnej katastrofy
Z pewnością niejednemu z was zdarzyło się, że w cieście czy potrawie niefortunnie wylądowało zepsute jajko i wszystkie składniki musiały tracić do kosza. Przed rozbiciem ciężko niekiedy określić jego świeżość, jednak na szczęście istnieje na to sprawdzony patent. Jak więc najprościej sprawdzić świeżość jajka przed użyciem?
Zobacz również:
- Turbo spalający tłuszcz trening. Do sylwestra będziesz jak igła
- Nie kopci tak jak tradycyjny kominek, a dodaje niezwykłego uroku. Jak działa biokominek i czy jest bezpieczny?
- 500 plus dla seniora w małżeństwie. Kto może liczyć na pieniądze?
- Wystarczy dodać do doniczki. Skrzydłokwiat w mig wypuści kwiaty
Aby jaja zachowały świeżość i długo nadawały się do spożycia, należy przede wszystkim przestrzegać zasad ich przechowywania. Powinny znajdować się oczywiście w lodówce, w nienaruszonym stanie. Jeśli okaże się, że w wytłaczance, któreś ma uszkodzoną skorupkę, należy od razu je wyrzucić lub niezwłocznie poddać obróbce termicznej. Czasem, gdy jajka przechowujemy dłuższy czas, istnieje niepewność, czy aby wszystkie można bezpiecznie spożyć. Warto w tym przypadku przeprowadzić prosty test, który określi świeżość produktu.
Jak sprawdzić czy jajko nie jest zepsute?
- Sprawdzanie świeżości jajka - szklanka z wodą
Świeżość jaja można sprawdzić poprzez umieszczenie go w szklance wypełnionej zimną wodą. Jeśli od razu opada na dno i leży płasko na obu bokach, oznacza to, że zdecydowanie jest świeże. W przypadku, gdy leży na dnie szklanki, ale lekko się przechyla lub stoi, najpewniej ma już kilka tygodni, ale można je spożyć. Zepsute i nienadające się do jedzenia jajko będzie unosić się na wodzie.
- Sprawdzanie świeżości jajka - potrząsanie
Można również delikatnie potrząsnąć jajem, aby sprawdzić jego świeżość. Jeśli nie słyszysz żadnego wydobywającego się z wnętrza dźwięku, wówczas możesz śmiało je zjeść. Gdy podczas potrząsania okaże się jednak, że słychać charakterystyczne "chlupanie", świadczy to, że powietrze przedostało się do wnętrza jajka i lepiej nie wykorzystywać go do żadnej potrawy.
- Sprawdzanie świeżości jajka - zapach i położenie żółtka
Niekiedy zdarza się jednak, że zapomnimy sprawdzić świeżości jaja przed ugotowaniem. W przypadku, gdy jest zepsute bo obróbce termicznej wydobędzie się z niego nieprzyjemny zapach. Ponadto dodatkową wskazówką może być położenie żółtka. Po obraniu i przekrojeniu powinno ono znajdować się na samym środku - wówczas możemy mieć pewność, że jajko jest świeże.