Jak zmielić mak bez specjalnej maszynki? Domową masę do ciasta zrobisz w kilka minut
Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Jednak zanim zaczniemy się delektować jego doskonałym smakiem, najpierw należy odpowiednio zmielić mak, który jest podstawą wspomnianego ciasta. Jak się z nim uporać, jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia?
Kupujesz wszystkie, niezbędne składniki do przygotowania makowca, zabierasz się do pracy i nagle okazuje się, że twoja maszynka do mielenia odmawia posłuszeństwa, a ty nie masz już czasu na szukanie nowego urządzenia w sklepie? To wcale nie musi oznaczać, że twoje plany dotyczące upieczenia pysznego ciasta spełzną na niczym. Podpowiadamy, jak zmielić mak bez używania maszynki do mielenia.
Młynek do kawy
Młynek do kawy z powodzeniem wykorzystasz do mielenia maku. Pamiętaj jednak, by najpierw urządzenie dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli twój młynek po umyciu nadal pachnie kawą, zrezygnuj z jego użycia do zmielenia maku i wybierz jeden z poniższych sposobów.
Wałek do ciasta
Jak zmielić mak za pomocą wałka do ciasta? Mak rozsyp na ściereczce i przykryj go drugą ściereczką. Wolnym, ale zdecydowanym ruchem zacznij wałkować mak. Do maku możesz dodać odrobinę cukru pudru, co sprawi, że mak nie będzie się sklejał. Gotowe!
Blender
To niezwykle popularne narzędzie kuchenne można wykorzystać do zmielenia maku. Jeśli blender posiada funkcję dostosowywania mocy, ustaw najpierw na średni poziom i zobacz, jak drobno zmielił się mak.
Warto wiedzieć: Masa makowa? Składy "gotowców" wołają o pomstę do nieba
Moździerz
W moździerzu zazwyczaj trzemy różnego rodzaju przyprawy, ale możemy go również użyć do rozdrobnienia maku. Do połowy moździerza wsyp mak i zacznij go ucierać tłuczkiem do momentu, aż zrobi się odpowiednio drobny.
Zobacz również: Makowiec japoński: Przepis, który udaje się zawsze