Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej? 

Pewne produkty podgrzane w kuchence mikrofalowej mogą stracić swoje zdrowe właściwości. Inne doprowadzić nawet do wybuchu pożaru w naszej kuchni. Warto je znać, by uniknąć kłopotów. 

Nie wszystko można podgrzać w mikrofali. Uważaj na jajka w skorupkach. Ich podgrzanie może skończyć się "wybuchem"
Nie wszystko można podgrzać w mikrofali. Uważaj na jajka w skorupkach. Ich podgrzanie może skończyć się "wybuchem"123RF/PICSEL

Większość osób pytana o to, czego nie można wkładać do mikrofalówki, z pewnością pomyśli o jajku. I będą miały rację. Szeroko znana jest interakcja jajka z mikrofalami, która prowadzi do widowiskowego wybuchu produktu. Na jajku jednak ta lista się nie kończy. Czego jeszcze nie powinniśmy odgrzewać tym sposobem?

Tego nie wkładaj do mikrofali!

Choć korzystanie z uroków mikrofalowej technologii jest wygodne i szybkie, niekiedy może wiązać się z pewnymi zagrożeniami. Niektóre szklane naczynia są przystosowane do tego procesu, inne nie. Kubki, miski i talerze wykonane ze zwykłego szkła mogą rozgrzać się do takiego poziomu, który doprowadzi do ich pęknięcia. Jeśli zdarzy się to w momencie otwarcia drzwiczek, ryzykujemy poważne poparzenia i inne uszkodzenia ciała.

Podobnie sprawa się ma z przedmiotami metalowymi — pod żadnym pozorem nie wolno ich podgrzewać w ten sposób.

Wkładając żywność do kuchenki mikrofalowej, trzeba koniecznie sprawdzić informacje na opakowaniu. Czy produkt w ogóle można przygotować tą drogą, a jeśli tak, to, jak długo i z jaką mocą go podgrzewać? W ten sposób będziemy pewni, że przygotujemy danie, tak jak powinniśmy.

W mikrofali woda podgrzewa się bardzo nierównomiernie
W mikrofali woda podgrzewa się bardzo nierównomiernie123RF/PICSEL

Czego jeszcze nie wolno wkładać do mikrofalówki?

Na liście takich przedmiotów znalazły się: 

  • Plastikowe pojemniki, które mogą się roztopić.
  • Metalowe przedmioty. Powodują niebezpieczne iskrzenie.
  • Folia aluminiowa, gdyż może ona doprowadzić do pożaru.
  • Styropianowych pojemników, które stopią się wewnątrz urządzenia.
  • Papierowe torebki, bo mogą zająć się ogniem.
  • Zastawa stołowa z pozłacanymi ozdobami — tak jak w przypadku metalu będzie powodować iskrzenie. 
  • Zamknięte pojemniki — wzrost ciśnienia wewnątrz nich może doprowadzić do wybuchu. 

Także, jeśli chodzi o produkty spożywcze, niektóre z nich nie mogą być podgrzewane w mikrofalówce.

Są to: 

  • Ostre papryczki.
  • Jajka.
  • Bakalie. 
  • Suszone owoce. 
  • Winogrona. 

Sprawdź również:

Magdalena Stępień u Zdanowicz o hejcie, który ją dotknął podczas leczenia OliwierkaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas