Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Pewne produkty podgrzane w kuchence mikrofalowej mogą stracić swoje zdrowe właściwości. Inne doprowadzić nawet do wybuchu pożaru w naszej kuchni. Warto je znać, by uniknąć kłopotów.
Większość osób pytana o to, czego nie można wkładać do mikrofalówki, z pewnością pomyśli o jajku. I będą miały rację. Szeroko znana jest interakcja jajka z mikrofalami, która prowadzi do widowiskowego wybuchu produktu. Na jajku jednak ta lista się nie kończy. Czego jeszcze nie powinniśmy odgrzewać tym sposobem?
Tego nie wkładaj do mikrofali!
Choć korzystanie z uroków mikrofalowej technologii jest wygodne i szybkie, niekiedy może wiązać się z pewnymi zagrożeniami. Niektóre szklane naczynia są przystosowane do tego procesu, inne nie. Kubki, miski i talerze wykonane ze zwykłego szkła mogą rozgrzać się do takiego poziomu, który doprowadzi do ich pęknięcia. Jeśli zdarzy się to w momencie otwarcia drzwiczek, ryzykujemy poważne poparzenia i inne uszkodzenia ciała.
Podobnie sprawa się ma z przedmiotami metalowymi — pod żadnym pozorem nie wolno ich podgrzewać w ten sposób.
Wkładając żywność do kuchenki mikrofalowej, trzeba koniecznie sprawdzić informacje na opakowaniu. Czy produkt w ogóle można przygotować tą drogą, a jeśli tak, to, jak długo i z jaką mocą go podgrzewać? W ten sposób będziemy pewni, że przygotujemy danie, tak jak powinniśmy.
Czego jeszcze nie wolno wkładać do mikrofalówki?
Na liście takich przedmiotów znalazły się:
- Plastikowe pojemniki, które mogą się roztopić.
- Metalowe przedmioty. Powodują niebezpieczne iskrzenie.
- Folia aluminiowa, gdyż może ona doprowadzić do pożaru.
- Styropianowych pojemników, które stopią się wewnątrz urządzenia.
- Papierowe torebki, bo mogą zająć się ogniem.
- Zastawa stołowa z pozłacanymi ozdobami — tak jak w przypadku metalu będzie powodować iskrzenie.
- Zamknięte pojemniki — wzrost ciśnienia wewnątrz nich może doprowadzić do wybuchu.
Także, jeśli chodzi o produkty spożywcze, niektóre z nich nie mogą być podgrzewane w mikrofalówce.
Są to:
- Ostre papryczki.
- Jajka.
- Bakalie.
- Suszone owoce.
- Winogrona.
Sprawdź również: