Często jadamy je na czczo. Nie wiemy, że mogą być przyczyną bólu i zgagi

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pomidory to uwielbiany dodatek do kanapek. Nie zawsze jednak przysłużą się zdrowiu
Pomidory to uwielbiany dodatek do kanapek. Nie zawsze jednak przysłużą się zdrowiu123RF/PICSEL

Co w pomidorach piszczy? Właściwości zdrowotne

  • Pomidory to bogactwo witamin C oraz K, potasu i folianów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Wpływają na zdrowie kości oraz dobry stan skóry.
  • Wśród dobroczynnych substancji na wyróżnienie zasługuje likopen — silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca.
  • Kwas foliowy i witamina C w pomidorach wykazują właściwości przeciwzapalne.
  • Jedzenie warzyw sprzyja trawieniu i zdrowiu jelit za sprawą obecności błonnika w ich składzie. Pomidory są niskokaloryczne, więc często lądują na talerzach osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Jedzenie pomidorów ma wiele zalet. Mimo to w niektórych przypadkach trzeba uważać
Jedzenie pomidorów ma wiele zalet. Mimo to w niektórych przypadkach trzeba uważać123RF/PICSEL

Pomidory są zdrowe, ale nie o każdej porze

  • wrzodami,
  • niestrawnością,
  • zgagą,
  • refluksem.

Kto powinien ograniczyć pomidory w jadłospisie?

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria