Często jadamy je na czczo. Nie wiemy, że mogą być przyczyną bólu i zgagi

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
76
Udostępnij
Pomidory to uwielbiany dodatek do kanapek. Nie zawsze jednak przysłużą się zdrowiu
Pomidory to uwielbiany dodatek do kanapek. Nie zawsze jednak przysłużą się zdrowiu123RF/PICSEL

Co w pomidorach piszczy? Właściwości zdrowotne

  • Pomidory to bogactwo witamin C oraz K, potasu i folianów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Wpływają na zdrowie kości oraz dobry stan skóry.
  • Wśród dobroczynnych substancji na wyróżnienie zasługuje likopen — silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca.
  • Kwas foliowy i witamina C w pomidorach wykazują właściwości przeciwzapalne.
  • Jedzenie warzyw sprzyja trawieniu i zdrowiu jelit za sprawą obecności błonnika w ich składzie. Pomidory są niskokaloryczne, więc często lądują na talerzach osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Jedzenie pomidorów ma wiele zalet. Mimo to w niektórych przypadkach trzeba uważać
Jedzenie pomidorów ma wiele zalet. Mimo to w niektórych przypadkach trzeba uważać123RF/PICSEL

Pomidory są zdrowe, ale nie o każdej porze

  • wrzodami,
  • niestrawnością,
  • zgagą,
  • refluksem.

Kto powinien ograniczyć pomidory w jadłospisie?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsiana
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Przejdź na