Cztery nieoczywiste produkty dobre dla mózgu. Jedz, aby poprawić pamięć i koncentrację
Mózg kontroluje wszystkie procesy życiowe, a jego prawidłowe funkcjonowanie zależy od szeregu czynników – w tym od diety. To, co jemy, ma ogromny wpływ na pamięć, koncentrację, zdolność uczenia się i samopoczucie. Warto przyjrzeć się produktom spożywczym, które efektywnie dokarmiają mózg. Tym bardziej że nie wszystkie wydają się w tym kontekście oczywiste.
Spis treści:
Dieta dobra dla mózgu
Żaden pojedynczy produkt nie sprawi w cudowny sposób, że na długie lata zapewnimy sobie ostrość umysłu, koncentracji i pamięci. Podstawą prawidłowego działania mózgu i całego układu nerwowego jest różnorodna, bogata w składniki odżywcze dieta, w której nie brakuje kwasów omega-3, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Jak ją komponować? Najczęściej podkreśla się dobroczynny wpływ na mózg wynikający z jedzenia tłustych ryb morskich, orzechów i zielonych warzyw liściastych. Warto jednak wiedzieć, że w diecie dla mózgu należy uwzględniać także mniej oczywiste produkty, które często nie są kojarzone w pierwszym odruchu jako wsparcie regeneracji komórek nerwowych i produkcji neuroprzekaźników.
Główka pracuje dzięki owocom jagodowym
Dla wielu z nas stanowią sezonowe przysmaki, które rozbudzają apetyt i kulinarną wyobraźnię. Należy podkreślić, że borówki, truskawki, czarne porzeczki, maliny, poziomki i jagody stanowią skarbnicę antyoksydantów, które chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia mózgu. Są źródłem witamin i antocyjanidynów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Taki skład sprawia, że jedzenie owoców jagodowych usprawnia przepływ informacji między komórkami mózgowymi, a w efekcie wspiera procesy pamięciowe i przyspiesza czas reakcji na bodźce.
Niedoceniane grzyby
Grzyby wykorzystywane są głównie na polu kulinarnym. Bogaty smak, chrupka konsystencja i głęboki aromat — to właśnie one zachęcają nas do włączenia ich do jadłospisu. Przez długi czas miały jednak łatkę produktów raczej ubogich, gdy mowa o składnikach odżywczych. Choć w ostatnich latach ta reputacja została przynajmniej w części obalona, nadal nie wszyscy zdają sobie sprawę, że grzyby mogą wspomagać pracę mózgu.
Zawarte w nich aktywne związki wspomagają wzrost nowych komórek i zmniejszają ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych. Za najzdrowsze grzyby pod kątem kondycji mózgu uważane są reishi — znane przede wszystkim w medycynie Dalekiego Wschodu. Uznawane są za produkty lecznicze, nazywane również boskimi grzybami nieśmiertelności.
Szukasz łatwiej dostępnych produktów? Korzystnym wpływem na układ nerwowy cechują się grzyby shiitake, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i są całkiem dobrze znane miłośnikom kuchni azjatyckiej. W zrównoważonej diecie warto sięgać także po boczniaki i swojskie kurki.
Algi, czyli skarby z morza
Choć jedzenie wodorostów nadal wielu smakoszom kojarzy się ze średnio zachęcającym posiłkiem, prozdrowotne działanie glonów jest doceniane od wieków. Są bogate w jod, który wspomaga funkcje poznawcze, więc algi poleca się szczególnie osobom z niedoborem tego pierwiastka. Glony wspomagają koncentrację i pamięć, pomagają też łagodzić stany lękowe. Stanowią jeden ze sposobów na dostarczenie organizmowi białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę D (na której niedobory jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą) oraz witaminy z grupy B. W ich składzie nie brakuje magnezu oraz żelaza.
Kurkuma coraz popularniejsza
W ostatnich latach głośno zaczęło się robić na temat właściwości kurkumy. Przyprawa o złotej barwie nie tylko pomaga w zgłębianiu tajników orientalnych potraw, ale sprzyja też trawieniu i odporności. Warto postrzegać ją także jako element diety korzystnej dla mózgu. Głównym składnikiem aktywnym jest kurkumina. Poprawia funkcje poznawcze i pomaga chronić przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.