Najlepsza dieta dla sercowców. Szybko poczujesz ulgę
Sód to ważny elektrolit, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, bierze też udział w procesie wytwarzania kwasu solnego w żołądku. Niestety w nadmiarze może być szkodliwy - obciąża nerki i podwyższa ciśnienie tętnicze krwi, co może prowadzić do poważnych schorzeń układu krążenia. Dlatego osoby zmagające się z chorobami serca i nerek powinny stosować dietę niskosodową. Jest prosta i szybko przynosi poprawę samopoczucia.
Spis treści:
Czym jest dieta niskosodowa i kto powinien ją stosować?
Badania nie pozostawiają złudzeń - statystyczny Polak aż 3-krotnie przekracza dzienną bezpieczną dawkę soli (ok. 5 g, czyli mała płaska łyżeczka, 1500 mg sodu), a więc i sodu, który jest jej głównym składnikiem. Dzieje się tak, ponieważ sól jest składnikiem wielu produktów spożywczych i wciąż jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Tymczasem nadmiar sodu w diecie przyczynia się do kamicy nerkowej, osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca, a nawet nowotworu żołądka.
Dieta niskosodowa to sposób żywienia, którego celem jest lekkie lub znaczne ograniczenie spożycia soli na co dzień oraz unikanie produktów bogatych w tę przyprawę. Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek i układu krążenia, a także tym, które zmagają się z obrzękami i nadmiernym zatrzymywaniem wody w organizmie.
Zasady diety niskosodowej
Najpopularniejszym wariantem diety jest lekkie ograniczenie sodu - do 1200 mg dziennie. To wersja np. dla osób z nadciśnieniem (przy jednoczesnym stosowaniu leków). Osoby, u których stwierdzono znacznie przekroczenie stężenia sodu we krwi, muszą stosować bardziej restrykcyjne zasady - dietę ubogosodową (maksymalnie 400 mg sodu dziennie), a nawet ścisłą (poniżej 50 mg sodu dziennie).
Zobacz również:
- O trawnik zadbaj już w lutym. Prosty zabieg sprawi, że na wiosnę zachwyci wyglądem
- Czy budyń to zdrowy deser? Sprawdź, czy możesz jeść na diecie
- Pamiętaj, by w 2025 odliczyć od podatku. Ulgi, z których możesz skorzystać
- Cztery nieoczywiste produkty dobre dla mózgu. Jedz, aby poprawić pamięć i koncentrację
Jakie korzyści przynosi dieta niskosodowa?
Dieta niskosodowa jest korzystna dla każdego. Badania dowodzą, że nawet o 20 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia. U osób z nadciśnieniem pozwala zmniejszyć dawki przyjmowanych leków. Dieta korzystnie wpływa również na wygląd osób, które mają tendencję do zatrzymywania nadmiaru wody w organizmie (np. na skutek zaburzeń hormonalnych) - zmniejsza obrzęki, wyszczupla twarz.
Dieta niskosodowa - czego nie jeść?
Podstawą diety niskosodowej jest świeża, jak najmniej przetworzona żywność. Na podstawie danych określa się, że w nieprzetworzonych produktach znajduje się jedynie 10 proc. sodu, który spożywamy, 15 proc. występuje w posiłkach, które gotujemy (np. solone ziemniaki, makaron), a aż 75 proc. w produktach wysokoprzetworzonych, które kupujemy w sklepie. Unikać należy przede wszystkim słonych przekąsek (krakersy, chipsy itp.), produktów typu instant, mieszanek przypraw, kostek rosołowych, gotowych posiłków. Duże ilości soli znajdują się również w wędlinach (nie tylko szynki, ale też kiełbasy, kabanosy, parówki, konserwy) i konserwach rybnych. Unikać powinno się także żółtego sera, serków topionych, produktów cukierniczych i kolorowych gazowanych napojów. Sód jest bowiem składnikiem wielu sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej czytać etykiety i unikać wszelkich produktów, które mają dużą liczbę składników. Dieta niskosodowa zakłada też ograniczenie soli - zamiast niej stosuje się zioła i inne przyprawy. Nie należy solić gotowanych ziemniaków, makaronów, ryżu czy kasz. Warto również pić wodę z niską zawartością sodu.
Dieta niskosodowa - produkty zalecane
Podstawę codziennej diety powinny więc stanowić warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso czy ryby (rzadziej morskie - zawierają więcej sodu). Mięso warto piec w kawałkach - pokrojone w plastry z powodzeniem zastąpi sklepowe wędliny. Ważne, by posiłki przygotowywać samodzielnie. Wartościowym składnikiem diety jest także chudy nabiał czy jajka na miękko.
Czytaj także:
Źródło:
www.gov.pl/attachment/a34fc477-62cd-4931-b89f-6b2e97e9b2b1