Czy można jeść czekoladę z nalotem?

Okazuje się, że tak!

Biały nalot to nie pleśń, lecz osad z cząsteczek tłuszczu
Biały nalot to nie pleśń, lecz osad z cząsteczek tłuszczu123RF/PICSEL

Nie wyrzucaj jej, chyba że jest przeterminowana o co najmniej 2 miesiące (tyle dopuszcza Belgijska Agencja ds. Żywności). Biały nalot to nie pleśń, lecz osad z cząsteczek tłuszczu, który może wystąpić wskutek przechowywania w miejscu, gdzie zmienia się temperatura. W cieple tłuszcze zawarte w czekoladzie rozpuszczają się, a w chłodzie znów tężeją, zostawiając na powierzchni tabliczki białawą warstewkę. Zmiana ta jest nieestetyczna, ale nieszkodliwa.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas