Reklama

Reklama

Czy reguła "pięciu sekund” działa? To badanie nie pozostawia wątpliwości!

Co powinniśmy zrobić, jeśli nieopatrznie upuścimy jedzenie na podłogę? Niektórzy kierują się wówczas zasadą "pięciu sekund” i twierdzą, że jeśli produkt leżał na ziemi krótko, można podnieść go i zjeść bez konsekwencji. Czy reguła "pięciu sekund” rzeczywiście działa? Jak szybko zarazki i bakterie pokrywają jedzenie, gdy wyląduje ono na podłodze?

Regułę "pięciu sekund" zazwyczaj przywołujemy w formie anegdoty, gdy chcemy podnieść z podłogi i zjeść jedzenie, które przed chwilą upuściliśmy, ale boimy się reakcji towarzystwa. Zabieg ten służy przede wszystkim rozładowaniu atmosfery. Dzięki niemu zachowanie, które mogłoby zostać odczytane jako nieodpowiednie, obracamy w żart.

Co ciekawe, zasada głosząca, że groźne dla zdrowia bakterie nie zdążą przedostać się na jedzenie, jeśli podniesiemy je z podłogi w ciągu kilku sekund od upuszczenia, jest znana i "stosowana" nie tylko w Polsce. Równie często powołują się na nią Anglicy, a także Hiszpanie czy Brazylijczycy. Czy popularność zasady "pięciu sekund" oznacza, że jest ona słuszna i należy ją  stosować?

Reklama

Naukowcy zbadali "regułę pięciu sekund". Oto co odkryli!

W 2003 roku Jillian Clarke z Uniwersytetu Illinois postanowiła  sprawdzić, czy reguła "pięciu sekund" rzeczywiście działa. W tym celu badaczka pobrała próbki zanieczyszczeń z wielu podłóg,  by później poddać je analizie mikroskopowej i sprawdzić, jakie bakterie się na nich kryją. Clarke zbadała także różne rodzaje jedzenia, które uprzednio poddawała kontaktowi z gładkimi i chropowatymi podłogami. Do jakich wniosków doszła?

Badanie wykazało, że to jak długo jedzenie znajduje się na podłodze, nie ma znaczenia. Próbki, które badaczka podniosła przed upływem pięciu sekund, były dokładnie tak samo zanieczyszczone jak te, które leżały na ziemi dłużej. Dowodzi to fałszywości reguły "pięciu sekund".

Co ciekawe, badania Jillian Clarke wykazały, że na podłogach nie znajduje się znacznie więcej bakterii niż na innych powierzchniach. 

Co zrobić, jeśli jedzenie spadnie na podłogę?

Bakterie przedostają się na jedzenie nie tylko przez kontakt z podłogą.  Zarazki mogą znajdować się także na innych powierzchniach, a także na brudnych dłoniach. Spożywanie jedzenia z podłogi nie zawsze jest więc groźne dla naszego zdrowia. Zagrożenie powinniśmy oszacować sami, kierując przede wszystkim tym, jak czyste jest pomieszczenie. Zabawna reguła "pięciu sekund" nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.

***

Przeczytaj również: 

Kuchenne triki ułatwiające przygotowanie jedzenia

Jak umyć lustro bez smug? Oto kilka sposobów!

Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?

Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: badania

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje