Czy to faktycznie najgorszy czosnek, jaki kupują Polacy? Eksperci wzięli go pod lupę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czy czosnek chiński jest zdrowy?
Czy czosnek chiński jest zdrowy?123RF/PICSEL

Chiński czosnek na rynku europejskim. Wokół tego produktu urosły kontrowersje

Czy chiński czosnek jest gorszy dla zdrowia? Eksperci obalają popularny mit

Nie mamy żadnego powodu, aby zakładać, że czosnek jest niebezpieczny
stwierdził ekspert cytowany przez "Jim Prevor's Perishable Pundit".

Jak odróżnić czosnek chiński od polskiego? Oto kluczowe różnice

  1. Wygląd zewnętrzny - chiński czosnek często ma większe i bardziej regularne główki, a jego łuska jest śnieżnobiała. Polski czosnek bywa mniejszy i może mieć fioletowy odcień.
  2. Aromat i smak - polski czosnek jest intensywniejszy zarówno pod względem zapachu, jak i ostrości smaku. Chiński wariant jest łagodniejszy i mniej wyrazisty.
  3. Waga i struktura - polski czosnek jest cięższy i bardziej zbity, natomiast chiński lżejszy i bardziej suchy, co ułatwia jego obieranie.
  4. Kiełkowanie - czosnek polski z czasem zaczyna kiełkować, natomiast chiński pozostaje dłużej w niezmienionym stanie, co może świadczyć o zastosowaniu środków konserwujących.
Polski czosnek odróżnia się od chińskiego mniejszym rozmiarem i może mieć fioletowy odcień
Polski czosnek odróżnia się od chińskiego mniejszym rozmiarem i może mieć fioletowy odcień 123RF/PICSEL

Czy warto unikać czosnku chińskiego? Wybór zależy od naszych preferencji

„Zdrowie na widelcu”: Czosnek w proszku i granulowany. Co zawierają gotowe przyprawy?Polsat Cafe