Czym podlewać pomidory, żeby dobrze owocowały?
Uprawa pomidorów może być bardzo satysfakcjonująca. Widok dorodnych warzyw, których smak i zapach nie mają sobie równych, to ogromny powód do dumy dla każdego ogrodnika. Trzeba jednak mieć na uwadze, że pomidory to rośliny wymagające. Potrzebują sporych ilości składników odżywczych, a do tego są podatne na choroby grzybowe. Na szczęście możemy sobie z tym radzić i to niekoniecznie przy użyciu syntetycznych preparatów. Czym podlewać pomidory, żeby owocowały obficie? Przedstawiamy kilka naturalnych sposobów, dzięki którym latem zbierzesz imponujący plon.
Spis treści:
Podlewanie pomidorów: Nie samą wodą rośliny żyją
Regularne dostarczanie wody to jedno z podstawowych zadań ogrodnika, który bierze na warsztat samodzielną uprawę pomidorów. Częstotliwość podlewania może zmieniać się wraz z kolejnymi etapami rozwoju roślin.
Trzeba jednak pamiętać, że w potrzebują one także składników pokarmowych, co jest kluczowe zwłaszcza w czasie najbardziej intensywnego wzrostu i zawiązywania owoców. Niedobory mogą objawiać się zwijaniem i żółknięciem liści. Bardzo dobrze sprawdzają się naturalne nawozy w formie płynnej - są one przez pomidory wchłaniane szybciej i w sposób bardziej efektywny. Pojawia się więc pytanie: czym podlewać pomidory, żeby owocowały? Podpowiadamy!
Nawóz z drożdży do podlewania pomidorów
Z właściwościami drożdży doskonale zaznajomione są wszystkie osoby, którym zależy na tym, by ich uprawy były chronione przed chorobami grzybowymi w sposób ekologiczny. Z czego wynika ich dobroczynny wpływ na pomidory?
- Drożdże to również grzyby, lecz nie żerują na pomidorach. Walczą ze szkodliwymi drobnoustrojami o przestrzeń i składniki odżywcze, skutecznie je eliminując. Radzą sobie nawet z jedną najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób - zarazą ziemniaczaną.
- Dodatkowo drożdże są skarbnicą witamin z grupy B. W ich składzie znajdziemy także potas, fosfor i magnez, co stanowi solidny zastrzyk energii dla rozwijających się pomidorów.
Jak zrobić nawóz z drożdży? Wystarczy, że 10 dekagramów drożdży połączysz z 1 szklanką cukru i odstawisz na 2 godziny. Następnie zalej 10 litrami ciepłej wody. Odstaw wiadro z miksturą na tydzień, by domowy preparat mógł sfermentować. Zanim podlejesz nim rośliny, rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:10.
Warto wiedzieć: Jeśli cierpliwość nie jest twoją mocną stroną, drożdże możesz rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić tylko na godzinę. Taki środek nie wymaga już mieszania z wodą, jednak doświadczeni ogrodnicy zaznaczają, że niesfermentowany nawóz z drożdży jest mniej skuteczny.
Jak działa gnojówka z pokrzyw na pomidory?
Azot, potas, żelazo, magnez, cynk i krzem - wszystkie te składniki pojawiają się w gnojówce z pokrzywy, więc nic dziwnego, że jest ona znana jako jeden z najlepszych naturalnych sposobów na podlewanie i odżywianie roślin. Pomidory również reagują na nią znakomicie, obradzając obficie i zyskując odporność na ataki chorób.
Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy do podlewania pomidorów? Roślinę zbieraj, zanim zakwitnie. Na kilogram rozdrobnionych liści potrzebujesz 10 litrów wody. Wszystko umieść w plastikowym wiaderku - metalowe pojemniki się nie nadają! Odstaw na dwa tygodnie, raz dziennie mieszając zawartość wiadra. Mikstura potrzebuje dostępu do tlenu, więc nie zamykaj jej szczelnie! Gnojówką z pokrzyw podlewaj pomidory raz na dwa tygodnie.
Więcej informacji na temat gnojówki z pokrzyw znajdziesz >>tutaj<<
Czym podlewać pomidory? Postaw na skrzyp!
O zaletach skrzypu polnego często słyszy się w kontekście dbania o urodę - zwłaszcza włosy i paznokcie. Roślina sprawdza się także w dziedzinie ogrodnictwa, mając doskonały wpływ na pomidory. Skrzyp polny bogaty jest w kwas krzemowy, mangan, fosfor i potas. W walce ze szkodnikami pomidorów wykorzystuje się go w formie oprysków, ale z powodzeniem można użyć go także do podlewania gleby, poprawiając jej jakość.
Przygotowanie gnojówki ze skrzypu:
- 1 kilogram skrzypu polnego rozdrobnij - możesz pociąć ją nożem lub porozrywać rękoma.
- Ponownie przyda się plastikowe wiadro. Wrzuć na jego dno ziele.
- Zalej 10 litrami wody. Bardzo dobrze nadaje się do tego deszczówka.
- Pojemnik możesz przykryć gazą. Mieszanka nadal będzie miała dostęp do tlenu, ale materiał ochroni ją przed owadami.
- Ustaw wiadro w zacienionym miejscu. Fermentacja potrwa trzy lub cztery tygodnie.
- Gnojówka jest gotowa do użycia, gdy z jej powierzchni zniknie charakterystyczna jasna piana.
- Zanim podlejesz pomidory, gnojówkę wymieszaj z wodą w proporcjach 1:4. Jej działanie jest intensywne, więc zasil nią warzywa dwa razy w ciągu sezonu.
Polecamy: