Dobijają wątrobę. Popularne produkty na czarnej liście
Szacuje się, że wątroba pełni nawet 500 funkcji. Odgrywa ona ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, a więc warto skupiać się na wspomaganiu jej pracy i unikaniu produktów, które jej szkodzą. Oto kilka z nich, które mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji.
Wątroba i jej funkcje. Jak alkohol wpływa na jej działanie?
Wątroba zajmuje się m.in. neutralizacją toksyn, a więc nietrudno się domyślić, że jednym z najbardziej dobijających wątrobę produktów jest alkohol. Spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do alkoholowego stłuszczenia wątroby lub marskości. Nie ma znaczenia, czy jest to wódka, wino czy piwo. Chodzi o szkodliwy etanol zawarty w każdym rodzaju alkoholu. Codzienne spożywanie go może doprowadzić do poważnych konsekwencji i uszkodzeń wątroby, która uchodzi za jeden z najważniejszych narządów w organizmie.
Jakie produkty szkodzą wątrobie?
Wyróżnia się również niealkoholowe stłuszczenie wątroby powiązane ze stylem życia, otyłością i nadwagą. W związku z tym na czarnej liście jedzenia szkodzącego wątrobie są m.in. fast foody.
Ta wysokokaloryczna żywność przyczynia się do szybkiego przybierania na wadze, co z kolei może mieć wpływ na wątrobę i odkładanie się w jej komórkach kropli tłuszczu. Warto więc skupiać się na zdrowej diecie, która dostarczy odpowiednich składników odżywczych i wspomoże pracę organizmu.
W trosce o wątrobę, która m.in. przetwarza zużyte czerwone krwinki oraz rozkłada węglowodany do glukozy i magazynuje w postaci glikogenu, warto ograniczyć ciężkostrawne posiłki, produkty oznaczające się wysokim stopniem przetworzenia oraz zawierające cukier, zwłaszcza syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmierne spożywanie cukru obciąża wątrobę i podobnie jak wspomniane wyżej fast foody przyczynia się do gromadzenia w niej tłuszczu. Podobnie jest z solą. Spożywanie zbyt dużej ilości może przyczynić się do uszkodzenia wątroby.
***