Dodaj do sałatki, zjedz garść dziennie. Wejdziesz w dżinsy sprzed dziesięciu lat

Pestki i nasiona to prawdziwa witaminowa bomba i skarbnica wartości odżywczych. Badania wykazały, że niektóre z nich mają również zbawienny wpływ na sylwetkę - przyspieszają spalanie tłuszczu, oczyszczają jelita i układ pokarmowy, sycą, przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom, a nawet leczą chorobę wrzodową. Jak je spożywać, by szybko przyniosły spodziewane efekty?

Badania wykazały, że nasiona siemienia lnianego pomagają schudnąć, a później utrzymać szczupłą sylwetkę
Badania wykazały, że nasiona siemienia lnianego pomagają schudnąć, a później utrzymać szczupłą sylwetkęTomasz Hirkyjarchiwum prywatne

Siemię lniane - utrzymuje w ryzach apetyt, poprawia perystaltykę jelit

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego to płaskie nasiona wielkości 2-3 mm o szarobrązowej barwie. Po zalaniu wodą nabierają ciemnobrązowego koloru i nawet kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu. Ta właściwość sprawia, że siemię lniane uznawane jest przez lekarzy i dietetyków za doskonałe panaceum na dolegliwości żołądkowe i powinno na stałe znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Siemię lniane to bogate źródło błonnika, który pozwala na długo zachować sytość, a co za tym idzie, kontrolować głód. To również źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz estrogenów, czyli hormonów odpowiadających m.in. za procesy tworzenia kości, rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, stan emocjonalny i libido.

Badania wykazały, że nasiona siemienia lnianego pomagają schudnąć, a później utrzymać szczupłą sylwetkę i dobrą formę. Siemię reguluje gospodarkę hormonalną, utrzymuje w ryzach apetyt, ułatwia wypróżnianie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha. Nasiona te znane są także z silnych właściwości antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, a dodatkowo obniżają cholesterol i chronią przed cukrzycą.

Po siemię lniane powinny także sięgać osoby, u których zdiagnozowano chorobę wrzodową i zespół jelita drażliwego.

Nasiona siemienia lnianego, zarówno te w całości jak i zmielone spożywać można z ulubionym jogurtem, kefirem, owsianką czy koktajlem. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka lub zespół jelita drażliwego mogą przyrządzić miksturę z trzech łyżek nasion i 200 ml ciepłej wody. Należy ją następnie odstawić na około godzinę, a powstały kisiel pić raz dziennie, najlepiej na czczo.

Nasiona chia - usprawniają proces trawienia, wymiatają z jelit złogi

Nasiona chia to jadalne nasiona Salvia hispanica, czyli rośliny kwitnącej z rodziny miętowatych, występującej w środkowym i południowym Meksyku lub pokrewnych Salvia columbariae, Salvia Polystachia lub Salvia tiliifolia. Nasiona chia są owalne i szare, z czarnymi i białymi plamami, ale choć wyglądają dość niepozornie, to cenione były już w czasach prekolumbijskich.

Nasiona chia zawierają kwas ALA, błonnik, magnez, cynk, potas i mnóstwo wapnia. To także wyjątkowo bogate źródło żelaza, witamin A, C i E oraz niacyny i fosforu. 

Nasiona chia to wyjątkowo bogate źródło m.in. żelaza
Nasiona chia to wyjątkowo bogate źródło m.in. żelazaCanva ProINTERIA.PL

Naukowcy już dawno udowodnili prozdrowotne właściwości nasion chia, które:

  • skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • koją układ nerwowy,
  • zapobiegają demencji, 
  • chronią przed nowotworami,
  • chronią przed chorobami serca i cukrzycą. 

To jednak nie wszystko! Badania wykazały, że nasiona chia wspomagają organizm w redukcji nadmiernych kilogramów. Chia usprawniają bowiem proces trawienia, wymiatają z jelit złogi i produkty przemiany materii, likwidują zaparcia oraz skutecznie sycą, blokując napady głodu. Finalnie pomagają więc schudnąć, a później utrzymać wagę oraz szczupłą sylwetkę.

Nasiona chia z powodzeniem dodawać można do do puddingów oraz koktajli, muesli, ciast i deserów. 

Pestki dyni - podkręcają metabolizm

Pestki dyni, znane także jako pepita to jadalne nasiona dyni, zazwyczaj płaskie i owalne, słynące z dobroczynnego wpływu na organizm. To bogate źródło fitosteroli oraz kwasów takich jak:

  • oleinowy,
  • linolowy,
  • palmitynowy,
  • stearynowy,
  • arachidowy. 

Pestki dyni dostarczają cennych witamin, takich jak A, B, E i K oraz minerałów jak wapń, żelazo, cynk i magnez. To bogate źródło błonnika, który syci, podkręca metabolizm, a finalnie pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Regularnie spożywane pestki dyni usprawniają pracę nerek, wątroby, układu nerwowego i moczowego, a nawet zapobiegają bolesnej kamicy nerkowej.

Pestki dyni doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do dań obiadowych, sałatek, zup - kremów, a nawet ciasteczek i deserów.

Pestki dyni sprawdzą się jako dodatek do sałatek
Pestki dyni sprawdzą się jako dodatek do sałatekCanva ProINTERIA.PL

Nasiona słonecznika - obniżają zły cholesterol

Silne przeciwzapalne, a dodatkowo także odchudzające działanie mają także nasiona słonecznika. Obniżają one zły cholesterol, sycą, a przez wzgląd na wysoką zawartość błonnika, wymiatają zbędne produkty przemiany materii i pomagają redukować ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm.

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E oraz minerałów, takich jak:

  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • selen, 
  • miedź, 
  • mangan,
  • żelazo,
  • jod,
  • chrom,
  • fluor,
  • molibden,
  • krzem,
  • kobalt,
  • fosfor, 
  • sód.

Nasiona słonecznika usprawniają pracę jelit i wątroby, stabilizują poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, chronią przed miażdżycą i sycą na długo. W efekcie zapobiegają nagłym napadom głodu i pomagają utrzymać zdrową, szczupłą sylwetkę.

Nasiona słonecznika można dodawać do sałatek
Nasiona słonecznika można dodawać do sałatekCanva ProINTERIA.PL

Nasiona słonecznika można spożywać solo lub dodawać do granoli, jogurtu, sałatek, owsianki i wypieków. 

„Zdrowie na widelcu”: Jak mielić siemię lniane? Ważny jest jeden szczegółPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas