Domowy sposób na mszyce. Pozbądź się ich w szybki i tani sposób
Żerujące na roślinach mszyce to istne utrapienie. Mimo że odznaczają się niewielkimi rozmiarami, to są szkodliwe dla wielu roślin. Istnieje jednak prosty sposób, by się ich pozbyć. Wystarczy wykorzystać warzywa, które znajdują się niemal w każdej kuchni.
Jak wyglądają mszyce?
Mszyce to szkodniki, które mogą żerować niemal na każdej roślinie. Często ją uszkadzają i przenoszą na nią choroby.
Mszyce należą do pluskwiaków. W zależności od gatunku różnią się od siebie wielkością. Zazwyczaj mają od dwóch do pięciu milimetrów. Mogą być koloru kremowego, zielonego, żółtego, pomarańczowego lub czarnego. Mają okrągławe lub wydłużone ciało, które jest zakończone spiczastym ogonem z dwiema "rurkami" po bokach.
Mszyce za pomocą gryząco-ssącego aparatu gębowego wysysają z roślin sok. Występują w licznych koloniach liczących nawet kilkaset osobników. Skupiają się najczęściej na młodych pędach, liściach i pąkach kwiatowych. Są w stanie opanować całą roślinę i szybko przenieść się na sąsiednią.
Jak zwalczyć mszyce? Oto domowy sposób
Wiele osób chcąc się pozbyć mszyc, sięga po chemiczne preparaty. Zamiast tego można wykorzystać domowy sposób, który jest nie tylko tani, ale także skuteczny.
W walce z mszycami warto wykorzystać samodzielnie przygotowane wywary z cebuli oraz czosnku. Warzywa te znajdują się niemal w każdej kuchni i za sprawą swoich właściwości są w stanie uchronić rośliny przed atakiem mszyc.
By przygotować preparat z cebuli, należy 80 g drobno pokrojonego warzywa zalać 10 l wody. Całość trzeba gotować przez mniej więcej 30 minut i następnie zostawić do ostygnięcia.
Chcąc zrobić środek z czosnku, należy 200 g startych ząbków zalać 10 l wody i zostawić na 24 godziny. Po upływie doby jest gotowy do użycia.
Opryski z cebuli i czosnku to ekologiczny sposób na pozbycie się mszyc z roślin. Preparaty można stosować bez konieczności rozcieńczania.
***
Zobacz także: